Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

154-årig skolbok på väg

Annons

Det var när skolan skulle fira sitt 150-årsjubileum som bläddrandet i gamla handlingar gav besked om att skolan var äldre än vad man först anade.

1850 stod skolan klart att tas i bruk på Kvarngärdet, berättar Ulf Sjögren, en av eldsjälarna bakom den bok som just nu är på väg att ställas i ordning och som, av ovan nämnda skäl, under resans gång fått byta namn från Jubileumsbok till Minnesbok.

154-årsjubileum låter en smula avigt, enades man om med (skol)facit i hand.

I den färdiga utgåvan hittar man många minnen från skolan.

Ortens läkare, skåningen Bo Nordbäck, har inte varit den minst aktive när det gällt att förhöra sig om livet i den gamla skolan genom tiderna och har gjort ett stort arbete genom att intervjua välkammade elever och vildvuxna busfrön som legat här och studerat.

Bland de medverkande kan nämnas förre kommunalrådet, numera göteborgaren, Lennart Granqvist.

Tryckeriet har gjort första provtrycket och en förhandstitt ger besked; här vi ett läsvärt måste för alla forna elever och allmänt hembygdsintresserade.

- Ursprungligen var det tänkt att den skulle bli dryga trettio sidor, men projektet har svällt. Nu blev det drygt femtio sidor. Bidragen blev helt enkelt för många och bra för att vi skulle ha hjärta att banta utgåvan, berättar Ulf Sjögren.

Till julmarknaden 20 november räknar man att ha en delleverans av den 500 exemplar stora upplagan till försäljning.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons