Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 år på 63 minuter

Annons

Nästa fredag är det i alla fall premiär för den pjäs som regissören Svante Andersson liknat vid ytterligare ett exempel på "A mission impossible"- det omöjliga uppdraget. Att iscensätta något nytt, något som aldrig tidigare gjorts i bruksmiljön har i alla tider mötts med skepsis.

Fredrik Gleisner och den rockkonsert han arrangerade i Västansjögropen för några år sedan var det senaste exemplet.

Och under hösten var det dags igen att mäta krafterna mot den traditionsbundna tveksamheten. Paradoxalt nog skedde detta på ett företag som genom århundradena gjort sig känt för sin förmåga att förnya och utveckla, Morgårdshammars mekaniska verkstad - MH.

- När Svante kom upp för att presentera sin idé om att sätta upp en pjäs om brukets 150-åriga historia tyckte jag att det lät kul, men stort, berättar personalchefen Kerstin Spännar.

Men att skriva manus och få fram skådespelare med så kort varsel betraktades som en omöjlighet. Bolagets nya vd, Anders Eriksson, sa nej. Nämnas kan att även den andra 150-års jubilaren, Ovako, erbjöds samma sak. Det blev nej här också.

Men envis som synden återkom Svante Andersson. Själv hade han visserligen inte arbetat på MH. Men det räckte gott med den koppling han fått via bröstmjölken. Såväl far som mor har funnits bland de anställda. Deras sammanlagda arbetstid på MH uppgick till närmare 90 år.

Därför bar han också på övertygelsen att det var en alldeles lysande idé att foga samman "Spelet om Morgårdshammar". Den mekaniska verkstadens framgångssaga som också berättar om hur samhället utvecklades tack vare hantverkskunskapen och visionärerna, och som naglade fast MH och Morgårdshammar på världskartan.

Han tjatade till sig löftet om två föreställningar. Sedan skickades ett gruppmail till företagets 95 anställda med en förfrågan om vilka som ville bli skådisar.

Det första svaret som kom var från Lisbeth Edling, som arbetat 44 år på företaget men som aldrig spelat teater.

Det var lite trögt i början. Men sedan ramlade det på. Manuset skrev Svante Andersson tillsammans med Maria Bergström från Falun. Eller man kanske ska säga "skriver". Visserligen är det en ynka vecka kvar till premiärföreställningen på Aveny i Ludvika.

Men manuset har likt en levande organism svällt ut under resans gång. Tolv aktörer i åldrarna nio till 80 år, såväl anställda som "vanliga" bybor, finns nu i ensemblen. Men antalet roller är uppe i 70 stycken.

Sven-Erik Lundberg, som bland annat spelar uppfinnaren och konstruktören Ernst von Zweigbergk, har sammanlagt åtta roller på sin lott.

- Jag tvekade länge innan jag hakade på. Jag jobbar ju bara halva min tid här i Morgårdshammar, resten i Örebro.

Dessutom betraktade även han sig själv som en debutant:

- Senast jag spelade teater var i skolan.

Under tre helger och en kväll i veckan har repetitionerna pågått sedan den 5 oktober. Det har varit en minst sagt intensiv period. Men så har det också uträttats stordåd. Replikerna har etsat sig fast. Samma sak gäller för de nya sångtexter som skrivits. På den musikaliska repertoaren finns såväl Wienervals som Carmen och svensk visa.

Det bör dock nämnas att även om många gör sin debut finns det också scenvana i ensemblen, och sångröst. Ing-Marie Lerström är ju ett namn som lär klinga välbekant hos de allra flesta.

Urpremiären sker som sagt nästa fredag. Det är då MH:s födelsedag infaller, och då är också föreställningen tillägnad personalen som en del av jubileumsfesten.

Men på söndagen, den 17 december, blir det två föreställningar för allmänheten. Scenen är då förflyttad in i den historiska verkligheten - ner på verkstadsgolvet bland den bästa dekor som tänkas kan.

Svante Andersson räknar för egen del med att det inte är slut med det:

- Jag tror nog att det blir aktuellt att bjuda på extraföreställningar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons