Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 år av industrihistoria i jubileumsbok

Annons

Uppdraget att skriva boken fick fyra tidigare anställda och arbetet påbörjades för tre år sedan.

Boken är uppdelad i fyra olika delar och författarna har haft ansvar för en del var.

Att arbeta på detta sätt har underlättat arbetet, det har funnits tydliga gränsdragningar inom de olika områdena.

Bengt Nordstedt har ansvarat och skrivit den historiska översikten.

Nordstedt kom till Morgårdshammar 1961 som chef för plåtverkstaden och slutade 1988 med avtalspension och var då produktionschef.

Lars Persson har ansvarat för beskrivning av tillverkningen av bergverk vid Morgårdshammar AB.

Han var verksam 26 år som försäljningsingenjör på bergverksavdelningen.

Hans Erikssons del i boken är att beskriva tillverkningen av utrustning till valsverk och han kom till Morgårdshammar 1962 och arbetade i 20 år på konstruktionsavdelningen, bland annat som konstruktionschef.

Den med verkligt lång erfarenhet av Morgårdshammar AB är Stig Svensson. Han kom till företaget 1949 som springpojke och gick sedan i yrkesskolan, genom vidare studier avancerade han inom Morgårdshammar AB och var de sista 19 åren ansvarig för drift- och underhållsavdelningen. Han gick i pension 1999 och hade då jobbat 50 år i företaget. Hans del i boken har varit att beskriva produktionen genom åren.

Precis som på många andra ställen i Västerbergslagen har det sedan lång tid tillbaka funnits gruvor och järnhantering i Morgårdshammar. Där fanns närheten till gruvorna, skogen för kolet och i Kolbäcksån det vatten som behövdes. Redan på 1500-talet finns Morgårdshammar omnämnt. I anslutning till Kolbäcksån fanns det möjlighet att bygga en vattendriven hammarsmedja.

Unge Axel Westman såg möjligheterna att bygga upp ett modernt industriföretag i Morgårdshammar och köpte det som fanns sedan tidigare.

Det var inte alldeles enkelt att starta ett företag av den sorten som Westman tänkt sig och dagen före julaftonen 1856 gav Bergskollegium sitt tillstånd. Ett år senare var det dags att bilda "Morgårdshammar Actie Bolag".

-Det var några år tidigare som den nya aktiebolagslagen kommit och Morgårdshammar var ett av de aktiebolag som bildades, berättar Bengt Nordstedt.

Det som var nytt med Morgårdshammar var att de tillverkade maskiner till industrin.

Antalet anställda ökade med åren och som mest var det i mitten av 1970-talet då det var över 700 personer anstälda i bolaget.

-Jag har försökt göra en uppskattning av hur många som varit anställda i bolaget under alla år och jag skulle gissa att det handlar om cirka 8000 personer, säger Nordstedt.

Men det finns faktiskt de som jobbat ett helt liv i företaget och aldrig varit anställda.

- Enligt vad jag förstår så är det på det viset, säger Bengt Nordstedt.

Boken handlar om företaget och är att se som en ren faktabok. Ytterst lite handlar om människorna.

-Det skulle vara intressant att göra en sådan bok, förhoppningsvis ska den här ge inspiration till en sådan bok, säger Kerstin Spännare, Morgårdshammar AB och som ingått i gruppen som jobbat med boken.

Den färdiga boken har delats ut som julklapp till de anställda och den ska även delas ut till kunder.

-Vi har lämnat över lite böcker till den lokala bokhandlaren och där kan de som är intresserade köpa den, säger Kerstin Spännare.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons