Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 nya besvär mot bygglov för 3G-master

Annons

Rädslan för den nya tekniken och i förekommande också åsikten att masterna utgör en förfulning av landskapsbilden. Det är de vanligaste motiveringarna till varför folk nära byggplatserna vill stoppa eller åtminstone förhala uppsättningen.

- Ja, skälen skiftar och jag uppfattar det som att det företrädesvis finns en rädsla för det här med strålningen, säger handläggare Sven Ångquist som på tisdagen inte vågade ha någon uppfattning om när de nu aktuella besvären kan komma att bli föremål för behandling.

- Dessa 15 är ju inte de första. Vi har redan många överklaganden som har lämnats in tidigare.

För att kunna överklaga byggloven krävs att vissa kriterier uppfylls. Enligt plan- och bygglagen ska den klagande vara sakägare, det vill säga äga eller ha rätt till fastighet som gränsar till den fastighet där mastbygget planeras.

Tio av de senaste besvären har skrivits av två privatpersoner. Resterande fem är inlämnade av miljöpartiet i Ludvika. Enligt vad NLT erfar lär emellertid De Grönas överklagande stanna vid en symbolisk handling såvida inte partiet är markägare på respektive platser.

- Vem som helst har rätt att författa ett klagomål men finns det inte saklegitimitet kommer det att avvisas, bekräftar Ångquist, underförstått att det inte räcker med att bara vilja värna om miljön eller ställa upp för de som är rädda.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons