Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 miljoner saknas i budget

Annons

Det är framför allt lärarnas löner som har ökat mer än vad skolförvaltningen räknat med i år. Kostnaderna för lärarna är skolförvaltningens absolut största utgiftspost och när en ökning på tre procent visade sig bli en ökning på sex procent sprack kalkylen rejält.

Att minska lärartätheten är dock inte aktuellt. Det statliga bidraget som går under namnet Wärnersson-pengarna ställer sig i vägen för den typen av besparingar. Bidraget syftar till att öka lärartätheten, och för att bidraget ska betalas ut måste Falun årligen visa att det har blivit fler lärare i skolan, annars dras bidraget in. När hela Wärnersson-pengen är utbetald kommer det i Falun finnas ett 80-tal nya lärartjänster i skolan.

Ytterligare en orsak till skolans underskottet är att barnomsorgen har blivit dyrare. Maxtaxa-reformen har inte kompenserats fullt ut av staten utan har inneburit en kostnadsökning för kommunen.

Utvecklingen av Montessori till att också innefatta ett högstadium och omorganisationen av Komvux har blivit dyrare än beräknat.

Skolstyrelsen vill därför ha mer pengar av kommunstyrelsen när budgeten för 2003 nu ska fastställas.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons