Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åringar inför rätta

Annons

Händelsen inträffade på Svärdsjöskolan i början av december. Den fyra år yngre eleven på mellanstadiet har i förhör med polisen berättat om att de två nu åtalade 15-åringarna börjat springa efter honom och hans kamrater och sedan slagit honom i magen. Händelsen polisanmäldes av pojkens mamma.

Det var under en rast som pojken och hans kamrater hade talat om vilka hockeylag de höll på. De andra två höll på Leksand.

- Sedan var det jag som sa, då sa jag Färjestad och AIK, säger pojken i förhöret.

Om det var hockeylagen som gjorde att 15-åringarna sprang efter honom vet han inte.

De åtalade har en annan version av händelsen. I förhör har båda de nu åtalade 15-åringarna nämnt att de tyckte att någon sagt "fetto" till en av dem när de gick förbi de yngre pojkarna. Sedan har de två åtalade 15-åringarna jagat den yngre eleven. När de kommit ifatt honom vid en klätterställning har den ene 15-åringen hållit fast honom samtidigt som den andre har slagit flera knytnävsslag mot pojkens mage. När slagen upphörde kastades pojken mot marken av den som hållit fast honom.

Förutom de två åtalade fanns en tredje kamrat med i gruppen som inte deltagit i misshandeln men som vittnat om händelsen.

I tingsrätten hänvisade kammaråklagare Margaret Brolin till ett rättsintyg där en läkare konstaterar att den yngre pojken fått vissa skador i magtrakten, att det inte uppstått några yttre blödningar men att musklerna i magtrakten ömmade.

Åklagaren har i sin stämningsansökan hävdat att de två 15-åringarna utfört misshandeln tillsammans. De misstänktas advokater hävdade att misshandeln inte utförts i samförstånd mellan de två 15-åringarna.

Den 15-åring som utdelat slagen mot magen erkände misshandel. Den andre åtalade 15-åringen erkände också genom sin försvarare att han hållit fast den yngre eleven. Båda advokaterna begärde att brottet skulle betraktas som ofredande alternativt ringa misshandel. Efter detta beslutade tingsrätten att på grund av de åtalades låga ålder fortsätta förhandlingen bakom stängda dörrar.

Tidigare har åklagare Margareta Brolin sagt att hon ser mycket allvarligt på det inträffade.

- Om de här personerna varit vuxna hade straffet för misshandeln blivit fängelse.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons