Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åring svårt skadad i elolycka

Annons

Läget för den 15-årige pojke som brännskadades när han klättrade upp på en järnvägsvagn i Kalmar är allvarligt.

På Banverket oroas man över att allt fler skadas vid järnvägar och överväger nu kameraövervakning.

I väntan på en buss klättrade 15-åringen upp på en järnvägsvagn vid centralstationen i Kalmar. Trots att en tågklarerare upptäckte det och sade till honom, hoppade han inte ner. Kort därefter fick 15-åringen ström genom kroppen och föll medvetslös till marken.

Händelsen inträffade tidigt i morse. Pojken brännskadades allvarligt och ligger nu på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.

Banverket, som ansvarar för säkerheten kring järnvägsspåren, säger att den allmänna respekten för järnvägar och de faror det medför att vistas på spårområden är som bortblåst.

De fem olyckor som hittills har inträffat i år gör 2007 till ett i raden av mörka olycksår. Runt 2004 började elolyckorna vid järnvägarna stiga efter att ha varit få under både 1990- och början av 2000-talet. Banverket kommer att utreda den senaste tidens händelser och ska titta på vad som behövs göras för att öka säkerheten ytterligare.

Ledningarna över spåren innehåller ström på cirka 16|000 volt och det räcker med att man kommer inom en radie av 1,5_2 meter av ledningarna för att få ström i sig. Det bildas då en ljusbåge som träffar dem som står i närheten. Få överlever att få 16|000 volt genom kroppen.

TT

Mer läsning

Annons