Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åring åtalas för mordbrand i Ornäs

Annons

Det allvarligaste brott någon av dem ska ha gjort sig skyldig till är grov mordbrand och det var genom den utredningen polisen kom vidare.

Natten till den 26 september förra året förstördes ett hus i Ornäs av en brand. Skadorna på fastigheterna beräknas till cirka 1,2 miljoner kronor. Lösöret som förstördes var värt 375 000 kronor.

Utredningen pekade till slut mot en 15-årig yngling. Han ska tillsammans med en annan person ha tänt eld på en kudde och en tavla som man lade på golvet.

Åklagaren bedömer mordbranden som grov eftersom den ägde rum på natten när folk sov i huset, att den lätt kunde sprida sig och att den inneburit fara för flera människor.

När det gäller de övriga brotten åtalas dessutom ytterligare fem ungdomar. De är 16 till 21 år.

Sammanlagt handlar det om 31 åtalspunkter med allt från misshandel, stöld och skadegörelse till häleri.

Det är 15-åringen som åtalas för flest brott. Bland annat ska han i april ha brutit sig in i Tomnäs skola och stulit tre datorer och en mängd andra saker, till ett värde av 80 000 kronor.

Ungdomarna har gjort inbrott eller andra stölder tillsammans med varandra och konstellationerna har varierat. Ett flertal skolor, förskolor och butiker har drabbats av ungdomarnas framfart.

Tre personer, 16, 20 och 21 år gamla, åtalas för flera fall av häleri. Framför allt ska de ha hanterat datautrustning.

15-åringen åtalas också för att den 30 september förra året ha misshandlat och hotat sin syster till livet.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons