Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 000 växter försvann - men ingen klagade

Annons

Orsaken var besparingsskäl. Men i motsats till andra besparingar har denna inte orsakat den minsta lilla reaktion på NLT:s insändarsida.

- Nej, det är faktiskt ingen som har gnällt, konstaterar Sören Finnström (s), ordförande för tekniska nämnden.

Stadsträdgårdsmästaren Svante Springare har inte heller hört några klagomål. Kommuninnevånarna i allmänhet tycks inte ha lagt märke till den kraftiga nedskärningen på växtsidan.

15 000 växter är ju ganska mycket. Exakt var gjorde ni besparingen?

- Vi satte ingenting i den stora planteringen vid Marnäs torg. Och vi satte inte ut en enda låda på viadukten vid ABB. Där har vi tidigare år haft 40-talet blomlådor.

- Totalt körde vi i år ut cirka 40 lådor att jämföra med omkring 160 tidigare år, berättar Springare.

Växterna har tekniska förvaltningen köpt från kommunala växthuset som i år formellt drivits av kommunens personalenhet (kommunstyrelsen).

Svante Springare säger att varje planta har kostat 33 kronor i genomsnitt. Sammanlagt har tekniska alltså sparat cirka 500 000 kronor på färre växter.

Årets kostnader stannade på omkring 390 000. 555 växter planterades vid fritidsanläggningar, 1 960 vid fastigheter, 2 335 vid gator och 5 450 i parker.

I priset har ingått uppdragning av växter i växthus, utplantering, vattning, plockning och komplettering av växter under hela säsongen samt upptagning efter säsongsslut.

Förutom att tekniska mer än halverat antalet växter så sparades även pengar på att inte ta in sommarjobbande skolungdomar i parkerna. I stället valde tekniska att anställa något äldre personer som säsongsarbetare i parkerna.

Tidigare år har parkavdelningen erbjudit cirka 60 ungdomar sommararbete under tre veckor.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons