Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 knarkare greps under fyra veckor

Annons

Polisen har under de senaste veckorna gjort en riktad insats mot knarket. Ungefär samma drive man gjorde kring årsskiftet då 60 knarkare greps. Många gånger är det samma personer som grips flera gånger under kort tid.
Socialsekreterare Anders Stikopers förklarade vid den förra offensiven mot knarket att de 60 gripandena då bara var att skumma på ytan. Utbredningen är enligt honom mycket mera omfattande och tenderar snarare att öka än att minska, polisinsatserna till trots.
Kriminalinspektör Göran Nilsson förklarade på torsdagen att samtliga knarkare som gripit under maj månad gjort sig skyldiga till ringa narkotikabrott.
– De droger man använder här uppe är till 99 procent hasch och amfetamin. Gränsen för ringa narkotikabrott går upp till 60 gram hasch eller fyra gram amfetamin.
Vad händer då med knarkaren efter gripandet.
– Vederbörande får lämna ett prov och eftersom det i de flesta fall handlar om ringa narkotikabrott försätts knarkaren på fri fot efter avlämnat prov. Så småningom kanske åklagaren skickar ett inbetalningskort med ett bötesbelopp. Det är ungefär vad som händer, säger Göran Nilsson.
Den duo från Orsa som greps i Flötningen i en stulen bil häktades i Mora på onsdagen. De är misstänkta för tre inbrott och tre bilstölder. Alltså hälften av maj månads bilstölder. Polisen sätter dessutom duon i samband med inbrottet och stölderna i Älvdalens vårdcentral tidigt på lördagsmorgonen. Där stals bland annat morfin, sprutor och sprutspetsar.
– Det visar ju vad de här två sysslar med när de inte är ute och stjäl, säger Göran Nilsson.
Det finns tre grader i straffskalan för knarkbruk och innehav.
Ringa brott har vi redan redogjort för. Gränsen för narkotikabrott när det gäller hasch ligger från 61 gram upp till två kilo. För amfetamin över fyra fram och upp till 2,5 hekto.
Påträffas någon med över två kilo hasch eller mer än 2,5 hekto amfetamin klassas brottet som grovt narkotikabrott.
– De här gränsvärdena står inte i lagboken, utan har satts genom domar i Högsta Domstolen, så kallad rättspraxis, säger Göran Nilsson.
Bilden av narkotikaförekomsten är dyster för gemene man som drabbas av inbrott och stölder. Förutom förlusten av värden stiger både försäkringspremier och självrisker.
Alltmedan knarkarna löper mer eller mindre fritt.
Egentligen har inte polisen resurser att jaga knarkare i norra Dalarna.
– Egentligen har vi inte det, men nu har vi prioriterat det här området eftersom vi anser att det är viktigt. Samtidigt nalkas sommaren och då får vi ännu sämre resurser, samtidigt som det kanske våras för det klientel vi jagar, säger Göran Nilsson.
Efter det att tidningen lämnat polishuset på torsdagen stjäl två knarkare två jackor som en klädaffär exponerar på gågatan i Mora.
– Vi har varit utsatta för de där personerna tidigare och de har hotat oss om vi polisanmäler dem, förklarade innehavaren.
Emellertid polisanmäldes även den här stölden.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons