Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 förnyade tillstånd för "put and take"-fiske

Annons

Länsstyrelsen Dalarna har beviljat Säfsen Fritid AB och Säfsnäs fiskevårdsförening i Fredriksberg förnyade tillstånd för fiskspärrar i rekreationsområdet. Sammantaget handlar det om 14 vatten där utsatt ädelfisk hindras från att simma i väg och försvinna till fjärran trakter.

Det är det så kallade put and take-fisket (sätta ut och fiska upp) som kräver dessa speciella åtgärder.

Enligt gällande bestämmelser krävs att tillstånden förnyas vart tionde år.

De nu aktuella tillstånden för Säfsen Fritids del gäller Trindtjärn, Ljustjärn, Långtjärn, Östertjärn och Hyttån.

- Det här är inget nytt. Vi startade put and take-fisket redan 1992 och nu har vi fått dessa tillstånd förlängda för ytterligare tio år, säger vd:n Christer Rosén.

Han betonar att de aktuella spärrarna är en förutsättning för att denna typ av fiske över huvud taget ska kunna bedrivas.

- Om vi inte stängde av skulle fisken kunna vandra iväg ända till Kolbäcksån, Svartälven och Klarälven. Här i Säfsentrakten har vi ju källflöden till dessa tre stora vattensystem.

- Då skulle sportfiskarna bli missnöjda och det vill vi inte. De löser fiskekort för att få en upplevelse och vi måste kunna svara upp mot gästernas behov. Det är väldigt enkelt, fortsätter Rosén som inte vill tro att någon utnyttjar möjligheten att överklaga länsstyrelsens beslut.

- Det skulle vara som att skjuta sig själv i foten. Fisketurismen skapar ju arbetstillfällen här i bygden och vi säljer allt fler fiskekort. Vi jobbar hela tiden tillsammans med fiskevårdsföreningen för att utveckla fisket ytterligare. Det är jätteviktigt att vi kan erbjuda ett bra fiske med god tillgänglighet.

De förlängda tillstånden till fiskevårdsföreningen gäller Stora och Lilla Låsen, Slogtjärnarna, Bredsjön, Holmsjön, Vittjärn, Nittjärn, Kroktjärn och Stenälven.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons