Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 döda i nya strider i Mogadishu

Annons

Minst 14 personer dödades när hårda strider åter bröt ut i Somalias huvudstad Mogadishu på onsdagen. Efteråt brändes dödade soldater upp eller släpades genom gatorna.

Fientligheterna beskrevs av vittnen som de värsta i det laglösa Mogadishu sedan landets interimsregering tillträdde i december.

Tung skottlossning ekade genom stadens södra delar då islamistiska upprorsmän och etiopiska soldater, vilka stöder den somaliska interimsregeringen, bekämpade varandra. Striderna bröt ut när gerillasoldater besköt det tidigare försvarsdepartementet, nu kasern för etiopierna.

Skottlossningen var så omfattande att det var omöjligt att färdas i staden. I praktiken blev vissa stadsdelar avskurna, sade invånare i Mogadishu i telefon. Sex uniformerade soldater och åtta civilpersoner dödades i striderna.

Hundratals uppretade stadsbor samlades i stadsdelen Baruwa och brände upp liken av två dödade soldater. "Ni och etiopierna ska dö", "Ner, ner med de somaliska trupperna" och "Vi ska bränna er levande" skanderade folkmassan.

I närheten skrek en kvinna med machete skymford mot etiopiska och somaliska soldater. Samtidigt trampade hon på en tredje död soldat, som släpats genom gatorna bunden i foten på samma sätt som en gång på 90-talet en stupad amerikansk soldat. Det var oklart om soldaterna var somalier eller etiopier.

Läkare på Mogadishus största sjukhus Medina sade sig vänta många skadade.

Etiopierna ska i princip vara på väg hem från Somalia och ersättas av militära enheter från Afrikanska unionen. I tisdags flyttade AU ett antal soldater från basen i Baidoa till Mogadishu. AU är på väg att bygga upp sin Somaliastyrka, som nu tros omfatta 1|500 man.

TT

Mer läsning

Annons