Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

134 000 till kvinno- jouren

Annons

- Efter det tragiska som hände Marie så kände vi i klubben att vi ville göra något till stöd för utsatta kvinnor, berättar Rosita Elovsson från SHRA som tog initiativet till tävlingen Marie Memorial Race.

Den första tanken var att skänka pengar till kvinnojouren men snart upptäckte de att verksamheten var nedlagd i Västerdalarna.

SHRA kontaktade Västerdala flygklubb som genast nappade på idén. Med hjälp av ett 70-tal sponsorer och mängder av frivilliga började planerandet av tävlingen där målsättningen var att uppmärksamma kvinnomisshandel och behovet av kvinnojourer. Beslut togs även om att överskottet skulle kunna bli en grundplåt till att åter få i gång verksamheten i Västerdalarna.

Tidigare tävlingar hade lockat omkring 500 betalande besökare och nu hoppades klubbarna på att den siffran kunde fördubblas. Arrangörerna tycktes ändå ha räknat i underkant för till tävlingarna den sista helgen i augusti kom hela 3 000 betalande besökare.

- Det var en otrolig stämning och människor kom som jag är säker på aldrig skulle besöka en dragracingtävling annars, säger Rosita.

- Flera löste entré för kompisar och släktingar som inte kunde komma själva, berättar flygklubbens ordförande Kjell Dalsheim som själv arbetade i entrékassan.

Redan tidigt såg överskottet ut att kunna hamna på runt 100 000 kronor men den siffran har nu alltså ökat till nära 135 000 kronor och på tisdagskvällen kunde checken överlämnas till Kvinnojourens länsordförande, Brigitte Nygren, från Borlänge.

- Sedan tre år har vi inte haft någon kvinnojour i Västerdalarna men jag hoppas att det här gör att vi kan få i gång en verksamhet igen, sade Brigitte sedan hon fått checken i sin hand.

Lars Olsson från SHRA hoppas att pengarna ska göra det lättare för behövande att komma i kontakt med kvinnojouren.

- Även om det bara skulle leda till ett telefonnummer i katalogen så är det en god bit på väg, sade han.

Redan i dag startas en kurs för kontaktpersoner till kvoinnojouren i studieförbundet Vuxenskolans regi dit hela tolv intresserade har anmält sig.

- Behovet av en kvinnojour är stort så det här är verkligen välkommet, säger socialsekreteraren Ewa Thorslund.

Maries Memorial Race ska bli årligen återkommande och en del av vinsten ska alltid gå till något behjärtansvärt ändamål, säger Rosita Elovsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons