Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

130 mil skolarbete i cykelsadeln

Annons

Dagmar är en av många vänliga människor som Johan Leopoldsson, Tomas Sandin och Christoffer Lind träffat på under sin 130 mil långa cykeltur från Ludvika till Kebnekajse.

Hon intar något av en hedersplats i adressboken när grabbarna sätter sig (försiktigt) och börjar skicka vykort som tack för hjälpen under den långa cykelritten.

- Vi träffade henne i ICA-butiken i Bispgården i Jämtland, berättar killarna. Vi var in i butiken för att höra efter om det fanns några övernattningsmöjligheter i byn.

Det fanns det. Hos Dagmar, som var inne för att köpa några äpplen.

- Jag klippte hennes gräsmatta som betalning och vi fick en verkligt trevlig kompis, berättar Johan.

Dagmar bjöd på både övernattning och rundtur i bygden.

Nu vet högbergsstudenterna alltså praktiskt taget allt om Vild-Hussen och hans äventyr och är väl förtrogna med historien i den delen av Jämtland och Sverige.

- Hon bjöd på käk och visade oss bygdens verkliga attraktion, Thailändska paviljongen, berättar grabbarna som antagligen inte haft en aning om den bygdens historia om det inte varit för att Dagmar plötsligt blivit sugen på äpplen och knallat in på ICA.

Helt utan strapatser genomfördes inte resan Ludvika, Falun, Bollnäs, Ljusdal, Sundsvall, Långsele, Sollefteå, Åsele, Lycksele, Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna.

Vi har tidigare berättat om såväl ett pajat bakhjul (Johan Leopoldsson) mellan Lycksele och Arvidsjaur - efter ett par kilometers cyklande, andra resdagen och i spöregn - och en strejkande rygg som tvingade Christoffer att kliva av "semesterresan" i trakterna av Sollefteå efter cirka 50 mil i sadeln.

Men på det hela taget har det här varit ett givande sätt att genomföra ett studieprojekt, en 130 mil lång lektion motsvarande en hundrapoängskurs, avslutad med en nära två mil lång bestigning av landets värsta motbacke, Kebnekajse.

- Först hade vi tänkt att cykla upp på den steniga vägen, men efter femhundra meter brakade pakethållaren sönder för Johan, så det vara bara att låsa cyklarna vid en björk och ta till fötterna, berättar Tomas.

Videofilmning, stillbilder och en skriftlig rapport är tänkt att placera trion på plus ordentligt hos lärarkåren på Högbergsskolan vad det lider.

Trion tar knappast ordet "cykelsemester" i sin mun efter de tio dagarna i sadeln, och även om de knappast lär ses efter sommarvägarna nästa sommar, nedlastade av packning, så har de inte avskräckts av augustiäventyret 2002.

På söndag har i alla fall Johan bokat in ett återfall.

Han kommer att cykla Finnmarksturen.

Här föreligger, däremot, ingen redovisningsplikt.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons