Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

130 anställda sägs upp på fredag

Annons

Det norskägda Faluföretaget, som säljer hälsoprodukter via telefon, försattes i konkurs på tisdagen på grund av ekonomiska problem. En vecka tidigare hade även moderbolaget i Norge gått i konkurs.

- I dagsläget ser jag inte att jag vågar hålla i gång verksamheten, men mycket kan hända de här dagarna. De anställda kommer att sägas upp i slutet av veckan. Sista arbetsdagen blir troligen på fredag, säger konkursförvaltare Göran Svenvall som inte vill spekulera i de exakta orsakerna bakom konkursen.

- Jag har inte fått det klart för mig än.

Ett antal personer har kontaktat Svenvall och hört sig för om Nordic telemarketing, men ingen har ännu lagt anbud om att köpa företaget.

Sofie Wester, tillförordnad platschef för Nordic telemarketing i Falun, menar att man måste ha fler produkter och kampanjer för att den här typen av företag ska kunna gå runt.

- Vi har sålt Omega 3 för länge här, säger hon.

Hon anser även att det handlar om att motivera personalen.

- Man orkar inte berätta om samma produkt dag ut och dag in i ett års tid.

Nordic telemarketing har 130 anställda, de flesta deltids- eller timanställda. Medelåldern är låg, de flesta är i 20-årsåldern. Majt Härdin är en av två heltidsanställda telefonförsäljare på företaget.

- Konkursen kom väldigt plötsligt, utan någon förvarning. Även om vi visste att försäljningen har gått sämre sedan nyår var vi helt oförberedda på det här. Nu jobbar vi veckan ut, sedan blir det arbetsförmedlingen på måndag. Jag hoppas kunna hitta ett nytt jobb, säger hon.

Sven Eriksson, näringslivsutvecklare vid Falu kommun, har haft regelbunden kontakt med Nordic telemarketing och säger att han inte har fått några signaler på att företaget varit på väg mot konkurs.

- Det var först i förra veckan som jag via internet fick kännedom om att moderbolaget i Norge gått i konkurs. Det här är väldigt tråkigt, säger han.

Kommunen hjälpte Nordic telemarketing att hitta lokaler i samband med starten i höstas.

I dag torsdag träffar de anställda företrädare för tjänstemannaförbundet HTF.

De anställda har en månads uppsägningstid.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons