Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13|000 utan el, en död efter storm

Annons

Sedan ett omfattande oväder med stormvindar dragit in över södra och västra Sverige i går kväll lät inte elavbrotten vänta på sig. En man dog när han skulle ta hand om ett vindfällt träd.

Vid halv femtiden i morse var omkring 13|000 hushåll strömlösa. Drygt 6|000 av dem återfanns i Kronobergs län, knappt 2|000 i Jönköpings län och 1|300 i Halland. Men även länen i Kalmar, Skåne, Blekinge och Västra Götaland var drabbade.

SMHI utfärdade i går för Götaland en klass 2-varning _ en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten och stora, materiella skador. Ovädret kommer från ett djupt lågtryck.

I går kväll varnade Vägverket för översvämmade vägar i Västra Götaland. Vid Nödinge, norr om Göteborg, steg Göta Älv och orsakade översvämning på E|45 med begränsad framkomlighet som följd. Även länsväg 168 översvämmades öster om Marstrand när havsvatten trycktes in över vägbanan.

Kraftbolaget Eon intog på söndagen högsta beredskap för att klara av eventuella störningar på grund av vädret.

Den stora insatsen drar igång under morgonen. Eon engagerar LRF:s stödgrupper och försökte i går få ihop så många grävmaskiner och skogsmaskiner som möjligt för att röjningsarbetet skulle kunna komma i gång tidigt.

Även helikoptrar sätts in om vädret tillåter.

Det blir ganska blåsigt även under morgonen men vinden kommer sedan att avta snabbt.

En dödsolycka inträffade i Tingsryds kommun till följd av stormen i natt. En 31-årig man omkom när han var ute för att ta hand om ett vindfällt träd.

Polisen fick larmet vid halv ett-tiden. En förbipasserande upptäckte mannen fastklämd under ett träd på länsväg 648 söder om Ryd, uppger länsvakthavande vid Växjöpolisen.

Mannen hade tagit hand om ett vindfällt träd när ett annat träd föll över honom och han klämdes fast.

I övrigt har Växjöpolisen haft ovanligt få påringningar om nedfallna träd i regionen.

I Skåne och Blekinge har polisen inte fått in några rapporter om allvarliga händelser i samband med stormen.

TT

Mer läsning

Annons