Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 lamm trängs i hagen

Annons

Vita, svarta, bruna och grå. Vita med svarta och grå inslag, svarta med ljusgrå lugg och vit svanstipp, chokladbruna - det finns alla modeller och alla är lika nyfikna.

"Men hallå! Nya människor i hagen, hur smakar de? Finns det något gott i fickorna? Titta på mig, jag kan stångas! Nej, nu springer vi ett varv i stället."

Det finns mycket energi i ett litet lamm och världen upptäcks och utvidgas hela tiden.

De tappra mammorna, med namn som Ullungen, Morsan, Lillanna, Vännen och Lilla Ufot, har dessutom fått extra många lamm i år.

- Tjugofyra av tackorna har fått fyra ungar eller fler. Jag vispar omkring 30 liter lammex per dygn till mjölkbarerna så alla småttingar ska bli mätta, berättar Berit Bergfors som driver gården tillsammans med sin man Olle.

Båda har heltidsjobb, men drömmen är att få mer tid och utöka djurbeståndet som i dag består av 45 får av raserna Finull och Pälsfår, höns, katter och vallhunden Boss. En häst och en ko står högst på önskelistan.

När tidningen är på besök har 37 av 38 tackor lammat, det är bara Spättan som är kvar och hon verkar inte göra sig någon brådska. Det blir ytterligare någon vaknatt innan familjen Bergfors kan sova mer än tre timmar i taget.

- Just nu tror jag att Boss är tröttast av oss. Han tar verkligen sitt uppdrag på allvar och har varit med vid varje födsel hittills. Han ramlar ihop i en sovande hög mitt på golvet när han kommer in, säger Berit och skrattar.

Boss klipper lite med öronen, men lämnar inte sin plats utanför stängslet där han håller koll.

Om någon vecka är det dags att släppa ut fåren på ängarna för sommarbete. Hösten med det tråkiga uppdraget att skiljas från de flesta av ullungarna är långt borta.

- Just nu njuter jag bara av att få köra ner näsan i ullen på ett litet lamm. Det finns inget som luktar så gott och är så mysigt. Snacka om livskvalitet!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons