Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 anställda varslas

Annons

- Det här beslutet har föregåtts av långa noggranna utredningar där avyttring varit ett alternativ. Som vi ser det finns inget alternativ till nedläggning. I ett internationellt perspektiv är Ludvikaverkstaden inte konkurrenskraftig, säger informationschefen Göran Skoglund.

Därmed grusas den lokala ledningens och personalens önskan om en ny ägare och att den toppmoderna fabriken skulle bli en oberoende leverantör av turbinskovlar till flygmotorindustrin.

Cirka 120 personer berörs och dessa informerades av personalchefen Sune Karlsson vid ett personalmöte i går eftermiddag.

I dag torsdag inleds MBL-förhandlingarna om varslet. Avvecklingen i Ludvika planeras att inledas i höst och avslutas under vintern 2004/2005.

Tillverkningen i Ludvika omfattar olika typer av skovelblad till ångturbiner och gasturbiner. Skovlarna levereras till företagets verkstäder i Finspång där kompletta turbiner monteras.

Ludvikaproduktionen flyttas nu till Ungern, Tjeckien och Tyskland och den mest avancerade tillverkningen till Finspång.

- Siemens beslut grundar sig på affärsmässighet. Vi har efter Alstoms försäljning sett att Siemens redan har stora resurser att tillverka turbinskovlar, större enheter där en icke oväsentlig del finns i lågkostnadsländer. Det ger Finspång bättre relativa kostnadsfördelar, säger informationschefen Skoglund.

Platschefen Conny Fridlund konstaterar att Ludvikafabriken var för liten i Siemens.

- Det är låglöneländerna som nu gäller för europeisk industri och det är synd för Ludvika kommun. Nu ska vi göra vad vi kan för att hitta nya jobb åt oss.

- Jag vill skicka ut en signal till arbetsgivare att här finns otroligt duktig och lojal arbetskraft. En enorm möjlighet för ABB och andra som behöver kvalificerade medarbetare, säger Fridlund som konstaterar att Siemens stängt de alternativa öppningar som personalen i Ludvika arbetat för.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons