Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 platser försvinner på Hällsjöhemmet

Annons

Det har sparats tidigare. Och det sparas igen. Men nämnden får ändå inte ihop budgeten, utan det fattas fortfarande 1,4 miljoner.

Doris Brodén hoppas att det i slutändan ändå ska kunna bli plus minus noll.

Sammanlagt 510 miljoner kronor finns för årets verksamhet. Genom att göra om tolv dubbelrum på Hällsjöhemmet till enkelrum räknar politikerna med att spara pengar - en och en halv miljon. Det handlar om lägre personalkostnader.

- Ingen får kicken, men man får gå in i annan verksamhet. Ingen ska heller bli utan rum, säger Doris Brodén och menar att om det skulle krisa med platser så kan några av enkelrummen tillfälligt användas som dubbelrum.

Standarden på de tolv som ska göras om är låg.

- Man ligger nära varandra, ingen vill bo så.

Resultatenhetschef Pia Joelson konstaterar att det varit svårt att få rummen uthyrda.

Ingen vill tvingas bo med någon annan, som man inte känner. Tre rum berörs på varje plan.

Doris Brodén menar att det på sikt kan bli tal om att ta bort fler av dubbelrummen, men inte samtliga. Det ska finnas möjlighet för par att bo tillsammans.

Omsorgsnämnden sparar på fler ställen. Personaltätheten minskar en aning, dock inte inom vård och gruppbostäder:

- Vi tar några procent här och några procent där. Det ska inte kännas, menar Brodén och tillägger att detta betyder en halv miljon i besparing och att personalpoolen ska nyttjas bättre.

Vidare säger nämnden nej till extra kringtid, men ger medel till extra nattpersonal på Åkershem, från 1 juni. Medel ges också till storstädning av våtutrymmen, men inte hela det "städbelopp" som verksamheten önskat.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons