Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 miljoner till byarna med en enda butik

Annons

De stora livsmedelsbutikerna blir allt större, och nya kommer till. Snart ligger de alla samlade på några få ställen i kommunen.

Det är de mindre butikerna som är ensamma kvar i byarna som nu ska få stöd. I förra veckan beslutade länsstyrelsen att satsa pengar, första året pytsar man ut runt 12 miljoner kronor i länet.

Falu kommun har alltid haft ett ansvar för att alla invånare ska ha tillgång till kommersiell service. Men nu när länsstyrelsen beslutat satsa på ett fyraårigt projekt så finns det också EU-pengar att hämta, och trycket har ökat på att kommunen ska ha en plan och tankar på hur servicen kan utvecklas.

Karin Perérs är handläggare på näringslivskontoret. I fredags träffade hon Göran Forsén som ska arbeta något år med projektet. I hans uppgifter ingår analys av läget, förslag på förbättringar och utbildning av handlarna.

Han har erfarenhet som butiksföreståndare i Vintjärn och Ling-hed och vet att livet i en liten butik är en kamp på många fronter. Han är även mentor i FLF, Föreningen landsbygdshandelns främjande.

- Föreningen vill gärna byta ut ordet lanthandel, som känns arkeologiskt. Vi föreslår att man säger landsbygdshandel, och har gett Vägverket i uppdrag att fixa en symbol som passar på en vägskylt, säger han.

Fyra butiker deltar i kommunens projekt: Det är handlarna i Sundborn, Svartnäs, Övertänger och Boda, Svärdsjö. Butikerna i Ling-hed och Lumsheden har valt att inte delta.

Butiksfolket ska bjudas till möte inom några veckor.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons