Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12-åring misstänkt för sexuellt utnyttjande av förskolepojkar

Annons

- Han tycker om att göra så där, mamma, han vill att vi ska suga på hans snopp.

Så föll orden när den lille pojken i förskoleåldern berättade för sin mamma vad som hänt honom under sommaren.

Han, den äldre pojken, 12 år gammal, som varit "småpojkarnas beskyddare mot de äldre stygga pojkarna" - utnyttjade sina små kamrater sexuellt.

Givetvis har händelsen skakat om föräldrarna till pojkarna. Åtminstone tre pojkar har utnyttjats, något de genom samtal med barnen och kontakter med varandra har tagit reda på själva.

I den bästa av svenska världar ska inte barn fara illa vare sig de är 12 eller 6 år. När så ändå sker förväntas samhällets företrädare gå in och med sin kunskap hantera situationen.

Men i bostadsområdet i Falun sitter i dag en förtvivlad mamma som inte törs släppa ut sin 6-åring utan uppsikt. På tisdagsmorgonen var hon i kontakt med socialförvaltningen. Av socialsekreterare Inger Ledin fick hon beskedet:

- Ärendet är under utredning, vi kan inte garantera att det händer igen och i så fall får ni väl ringa.

- Jag känner mig så sviken, säger hon. Jag hade räknat med att 12-åringen skulle lyftas ut från sin miljö på en gång. Nu hänvisar socialförvaltningen till sekretess och till att de påbörjat en utredning som vi inte alls vet hur lång tid den kommer att ta.

Föräldrarna har hänvisats till barnpsyk om de känner att de behöver hjälp.

Mamman till den 6-årige pojken har varit i kontakt med barnpsyk som inte ansåg att de behövde någon akut hjälp.

- Socialförvaltningen talar om utredning, men vi undrar givetvis om det kan finnas fler småpojkar som utsatts, de är ju, i så fall, också i behov av stöd. Och är det verkligen rätt att 12-åringen finns kvar i vårt bostadsområde medan utredningen pågår?

Småpojkarna har berättat att 12-åringen tagit dem till en koja. Där skulle övergreppen ha skett.

- Vi har nu fått en förklaring till att våra småkillar har betett sig konstigt under senare tid, säger mamman. En av pojkarna har varit fixerad vid snoppar och underliv. En annan har varit onormalt aggressiv. Nu faller ju pusselbitarna på plats.

- Själv har jag bara gråtit i tre dagar. Dels för min lille killes skull, men också för att det stöd jag trodde jag skulle få inte finns. Jag känner mig så sviken.

ASTRID MALMBERG

Mer läsning

Annons