Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 år för mordet på polis Ulf Grape

Annons

När rättegången inför Falu tingsrätt avslutades för en vecka sedan yrkade vice chefsåklagare Catharina Wikner i sin slutpläderingen på livstids fängelse för mordet på polismannen Ulf Grape i Hedemora.

I dag skriver tingsrätten i sin dom att straffet för mord är fängelse i tio år eller på livstid. Rätten hänvisar till praxis från Högsta domstolen, HD, om bedömningen av när fängelse på livstid ska dömas ut.

Enligt HD handlar det om försvårande omständigheter då gärningsmannen visat synnerlig grymhet.

Falu tingsrätt resonerar sig fram till att mordet på polismannen inte var planerat, utan blev resultatet av ett slumpmässigt möte mellan Ulf Grape och Mikael Gustafsson.
”Inget annat är visat än att gärningen har sprungit fram ur en plötsligt påkommande, besinningslös ilska när Mikael Gustafssons alkoholberusning uppenbarligen spelat en central roll”, skriver tingsrätten.

Den konstaterar vidare att händelseförloppet av allt att döma varit relativt kortvarigt och att gärningsmannens psykiska särdrag sannolikt haft betydelse för händelseförloppet.

Sedan 21-åringen konstaterat att polismannen var livlös tog han offrets plånbok och lämnade platsen. Han tittade på Grapes polislegitimation innan han kastade plånboken på marken.

Några minuter senare blev Gustafsson insläppt hos en ung kvinna han kände sedan tidigare. Hon bodde i ett hus nära mordplatsen.
Kvinnan som nu lever under skyddad identitet på hemligt adress berättade vid rättegången att hon blivit hotad till livet om hon berättade att Gustafsson kommit till henne med blodiga kläder och skor direkt efter mordet. Två dagar senare gick hon till polisen och berättade om besöket och att hon gömt hans persedlar i källaren.
Det är dödshotet mot kvinnan som ledde till åtalspunkten om olaga hot.

Mikael Gustafsson kunde sedare gripas av nationella insatsstyrkan i närheten av Granby Storgård utanför Stockholm. Där hade han varit sedan februari efter att ha blivit dömd till kontraktsvård sedan han skjutit skarpt med gevär i en trappuppgång i Långshyttan på julafton 2003.

Det var några minuter in på söndagsdygnet den 1 augusti som polismannen Ulf Grape misshandlades till döds framför bostadshuset i centrala Hedemora.

Mer läsning

Annons