Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

113 aktivister häktade i Köpenhamn

Annons

Gatstenar och brandbomber haglade mot poliser, bilar sattes i brand och på gator tändes bål.

Polisen svarade med tårgas när Köpenhamn skakades av nya upplopp i natt.

Hittills har 113 aktivister häktats.

Ännu fler häktningar blir det. Häktningsdomstolen räknar med att hålla häktningsförhandlingar långt in på kvällen. Detta ger problem eftersom det inte finns plats i fängelserna.

Under natten och förmiddagen anhölls nästan 300 personer. Många av dem ska ställas inför häktningsdomaren i dag.

Köpenhamnspolisen genomförde under förmiddagen ett antal husrannsakningar runt om i den danska huvudstaden i jakt på utländska aktivister som deltagit i de senaste dagarnas oroligheter.

En person ska ha kommit till skada under natten, men uppgiften kunde inte bekräftas av polisen. Sedan sade brandförsvaret att en person förts till sjukhus.

Strax efter klockan 22 i går kväll samlades kring 800 personer på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset. Enligt polisen gick allt lugnt till väga. Strax intill ligger Köpenhamns tingsrätt där flera gripna från torsdagens upplopp förhördes inför häktningsdomaren.

När de protesterande nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med bra stämning och fortsatt lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Då gav demonstrationsledningen upp och några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig i flera mindre grupper. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro. När polisen kom var de protesterande enligt ögonvittnen försvunna. Men det kom hela tiden rapporter om nya bränder och barrikader runt om i stadsdelen.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn. Där trängde protesterande in i en skola och på ett gymnasium där de tände eld. Polisen bombarderades med sten.

Flera hundra människor, bland dem minst fem svenskar, har gripits under upploppen som startade i torsdags. Den utlösande faktorn kom när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter. Minst sex människor har skadats under upploppen.

Protesterna riktar sig mot att Ungdomshuset har sålts till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons