Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11 miljarder i alkoholskatter

Annons

2003 tog Skatteverkets tio handläggare i Ludvika in 19,2 miljarder kronor i alkohol- och tobaksskatter, jämfört med 19,4 miljarder 2002.

- Men det var tobaksskatten som gav mindre, 8 240 miljoner kronor jämfört med 8 365 miljoner kronor år 2002.

- Tobaken har minskat lite och kanske beror det på att vi röker mindre och i så fall är det bra. Men det kan också bero på ökad smuggling av cigaretter, befarar Philip Stenvall, punktskattehandläggare vid Skatteverket i Ludvika.

Alkoholskatten gav lika mycket 2003 som 2002.

- Vi såg först en förändring i minskade skatteintäkter men allt eftersom att året gick så återhämtade sig skatteintäkterna. Det är nog sant att det dricks mer i Sverige än det gjorts tidigare, säger Philip Stenvall.

- Vi hade räknat med att få in 2 600 miljoner på ölskatt och utfallet blev 2 595 miljoner så vi har räknat ganska rätt, konstaterar Stenvall.

Utfallet visar att de i riksdagen som kräver höga skatter för att med dem betala alkoholskadorna har fått ett argument.

En annan slutsats som kan dras är att privatimporten gör att svenska folket redan vant sig vid att ha mycket alkohol hemma och när det tar slut kompletterar man med inköp på Systembolaget. Det kan i så fall i framtiden ge utslag i kraftig ökning av alkoholrelaterade sjukdomar.

- Jag är personligen förvånad över att vi fick in så mycket pengar på sprit, och är det så att svensken kompletterar på Systembolaget som man nästan kan tro så har vi ett stort problem framför oss i Sverige.

- Och vi läser om utredningar som visar att fler och fler kör rattfulla. Utvecklingen oroar.

På marginalen tar Skatteverket i Ludvika också in skatt på hembrännare som dömts i svensk domstol.

- Det rörde sig om cirka 100 fall i fjol, men i kronor har vi inte räknat ihop vad vi fått in. Hembrännarna tänker inte på att de efter sin dom som ibland kan vara flera års fängelse också måste betala skatt på sina volymer, berättar Stenvall.

Muthärvan i Systembolaget räknar Skatteverket också med att få ta hand om efter fällande domar för då ska mutorna beskattas.

- Och då kommer säkert en effekt att flera av de leverantörer som har alkoholtillstånd kommer att få dem återkallade, gissar Philip Stenvall.

Kennet Andersson, som håller i skatterevisionerna mot dem som har alkoholtillstånd, berättar att i fjol så återkallades 72 tillstånd.

- Lodhian Distillerys konkurs ledde till att deras tillstånd återkallades. Annars är det inga stora uppseendeväckande fall som för några år sedan då vi återkallade tillstånden för Gellivare Bryggeri och börsnoterade Svensk Vodka AB, säger Kenneth Andersson.

Svensk Vodka gick i vad som kallades överraskande konkurs i oktober 2001 och Gellivare Bryggeri 1999, att konkurserna berodde på fusk med alkoholskatterna hölls det tyst om.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons