Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11|000 evakuerade på Kanarieöarna

Annons

Omkring 11|000 personer har evakuerats på grund av de häftiga bränderna på Kanarieöarna, uppger regionala myndigheter. Bränderna härjar på öarna Gran Canaria och Teneriffa sedan i fredags.

Inga svenska turister har behövt evakueras på grund av bränderna, uppger resebyråerna Ving och Fritidsresor.

Han tillägger att många svenska resenärer har hört av sig till Vings personal på plats sedan de från sina hotell har kunnat se rök.

Fritidsresors informatör Alexia Rahm bekräftar att inte heller några av deras resenärer är drabbade av bränderna.

Det är lågsäsong för resor till Kanarieöarna under de svenska sommarmånaderna. Både Ving och Fritidsresor har mellan 500 och 600 gäster på Gran Canaria i dagsläget och ännu färre på Teneriffa.

Branden i pinjeskogen på Grand Canaria är extremt allvarlig och har hittills förstört över 24|000 hektar mark på de båda öarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Årligen har omkring 140|000 hektar mark förstörts i spanska sommarbränder från 1990 till 2004. Under senare år har dock bränderna blivit mer omfattande.

En domare har beordrat att en skogvaktare som erkänt att han startat den ursprungliga branden på Grand Canaria ska fängslas. Enligt domstolen var mannen missnöjd med sitt arbetskontrakt.

På det spanska fastlandet förekom bränder nära Valencia och i närheten av städerna Huelva och Cordoba i Andalusien.

TT

Mer läsning

Annons