Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

108 miljoner kronor

Annons

- Företag sköter sig generellt bättre än privatpersoner, säger Anneli Cederroth Högberg, kronokommissarie vid kronofogdemyndigheten för Dalarna och Gävleborg.

Kronofogdemyndigheten delar in skulderna i allmänna mål, alltså obetalda skatter och andra avgifter till staten, och enskilda mål. Det senare avser skulder till företag och privatpersoner.

Den största skatteskulden har en 30-årig Hedemorabo som är skyldig staten nästan en miljon kronor.

Största enskilda skulden har en 58-åring i Säter som är skyldig sammanlagt 3 610 461 kronor till olika banker och låneinstitut.

Den typ av skulder som ökar mest är så kallade kommunikationsskulder, alltså obetalda avgifter för mobiltelefoni och nätabonnemang, samt för spel och shopping på internet.

- Sådana skulder ökade stort förra året och det verkar fortsätta i år, säger Anneli Cederroth Högberg. Samtalskostnaderna för mobiltelefoni är höga. Dessutom ökar spelberoendet och för med sig skuldsättning.

Hennes råd är enkelt: Ta inte på dig utgifter du inte kan betala.

- Man får skilja på första- och andrahandsutgifter, där det senare är sådant man tar på sig om man har råd. Men i dag verkar man betrakta sådana som förstahandsutgifter. Nästan alla barn har till exempel mobiltelefoner i dag. Jag vet inte om det är en nödvändig utgift.

Den som redan sitter i skuldfällan kan vända sig till kommunens budgetrådgivare för kostnadsfri, sekretesskyddad konsultation. Budgetrådgivaren kan hjälpa dig gå igenom din ekonomi, sätta upp en hushållsbudget och en avbetalningsplan. Rådgivaren kan även hjälpa dig ansöka om skuldsanering, om du uppfyller skuldsaneringslagens kriterier.

- Men det är alltid ett sistahandsalternativ, säger Inga-Lena Nord, budgetrådgivare hos Säters kommun. Först och främst hjälper vi till att kontakta gäldenären och upprätta en avbetalningsplan, samt bistår med rådgivning.

Ett råd Inga-Lena Nord ger, är att alltid prioritera fasta avgifter som elräkning och hyra.

- Exempelvis hyresskulder gör det ju svårt att få någonstans att bo. De basala behoven måste komma först.

Trots allt är folket i Hedemora och Säter mindre skuldsatta än riksgenomsnittet. Beräknat per invånare är vi skyldiga 3 674 kronor, mot 5 998 kronor per invånare i Sverige som helhet.

TOMMY HARNESK

Mer läsning

Annons