Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

107 skuldsatta sökte hjälp

Annons

Kommunens budget- och skuldrådgivning hade förra året 107 ärenden att hantera varav 93 var helt nya. Det är något förre än året dessförinnan då 116 ärenden kom in.

Det var något fler män än kvinnor som bad om hjälp och de flesta av de hjälpsökande var mellan 40 och 49 år. Nära hälften av dem var ensamstående utan hemmavarande barn. Just den här åldersgruppen har ökat konstaterar rådgivarna i sin verksamhetsberättelse.

Av gruppen hjälpsökande var bara elva procent under 30 år.

De hjälpsökande skiljer sig från genomsnittet av kommunens medborgare vad gäller boendeform då nära 83 procent av dem bor i hyreslägenhet. Men rådgivarna har också konstaterat att det finns en viss ökning av hårt skuldsatta villaägare.

De hjälpsökandes medelinkomst ligger på 13 288 kronor i månaden brutto. Den skuldbörda de dras med är stor. Uppemot hälften av dem hade skulder på mer än 300 00 kronor och allra störst skuldbörda hade de som var 65 år eller äldre.

Det rådgivarna i första hand försöker göra är att söka en hel- eller dellösning på problemen. Det kan handla om att exempelvis få till en ackordsuppgörelse, räntesänkningar eller räntefrysningar, amorteringsfrihet eller att fordringsägarna frivilligt skriver ner skulderna.

En sådan lösning är dock mycket svår att uppnå. Det lyckades bara i tio procent av fallen. Detta för att hälften av de hjälpsökande inte hade någon möjlighet att avsätta några pengar till egen skuldsanering.

Nästa steg i hjälparbetet är då att ansöka hos kronofogden om skuldsanering enligt skuldsaneringslagen. 20 procent av de skuldtyngda fick hjälp med att göra en sådan ansökan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons