Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-talet plantor förstördes

Annons

Det blev enligt, Tord Tillman i Grangärde, resultatet av skoterförarnas framfart över hans bärfält under den gångna säsongen.

Det var i februari som Tillman slog larm till tidningen. Detta sedan intensiv körning med snöskotrar hade förvandlat ett av hans stora jordgubbsfält till något av en bred väg av hårt packad snö. Det såg ut som en välpreparerad skidpist och bärodlaren var mer eller mindre förtvivlad.

I det läget befarade han nämligen att 1 000-tals jordgubbsplantor skulle komma att förstöras när vårsolen började gassa och förvandla den hårda snön till is.

Nu, med facit i hand, kan emellertid Tillman konstatera att han kom relativt lindrigt undan. Detta mycket tack vare väder och vind.

- Visst har åtskilliga plantor på det här fältet dött men det kunde ha blivit mycket värre.

- Vi hade nog litet tur med vädret genom att snön och isen smälte bort relativt snabbt. Hade den legat kvar samtidigt som det hade blivit mycket solsken som legat på genom isen hade plantorna formligen bränts sönder. Då hade det blivit en katastrof för oss, konstaterar han.

Nu hoppas Tillman att de skoterförare som känner sig träffade av kritiken ska visa större hänsyn under den kommande säsongen.

- Jag försöker ju vara tillmötesgående och de får köra över min mark bara de håller sig där de ska vara. Vi har ju gjort upp en led där de kan åka ända ned till Bysjön utan att skada planteringarna och den vill vi att de ska hålla sig på i fortsättningen, slutar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons