Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 skadade i dådet i Ankara

Annons

Sprängdådet i Ankara utfördes av en kurdisk självmordsbombare, hävdar den turkiska huvudstadens borgmästare.

Minst 100 personer skadades i dådet, som krävde sex människors liv.

Bland kvarlevorna efter de sex kända dödsoffren hittades även delar av en sjunde person, en 28-årig man som enligt Ankaras borgmästare Kemal Önal sedan tidigare var känd av polisen som medlem av den förbjudna kurdiska gerillan PKK. Poliskällor har också pekat ut PKK för dådet; PKK förnekar helt inblandning i ett pressmeddelande ställt till nyhetsbyrån Firat.

Åtta personer har gripits, rapporterar turkiska medier.

På onsdagen kom rapporter som tydde på att fler attentat planerats. I staden Adana i söder har en kvinna gripits med drygt elva kilo sprängämne och två handgranater i bagaget. Enligt guvernören Ilhan Atis ska kvinnan ha planerat ett självmordsattentat.

PKK avbröt en ensidig vapenvila den 18 maj, och har sagt att rörelsen ska hämnas explosioner som nyligen ägt rum i det kurddominerade Arbil i norra Irak.

För teorin talar också att självmordsbombaren runt sin kropp hade en typ av sprängdeg som PKK brukar använda, enligt borgmästare Önal.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan sade på onsdagen att den myndighet som samordnar kampen mot terrorism just hade varnat för nya PKK-dåd inför sommaren.

Läget i Turkiet är extra känsligt inför parlamentsvalet i juli. Analytiker sade att explosionen säkerligen kommer att öka spänningarna inför valet, som blir en frostig kamp mellan det ledande milt islamistiska partiet AKP och landets sekulära krafter. Dessutom anklagar kurdiska partier Erdogans regering för att åsidosätta de kurdiska kandidaterna.

I dag kom också rapporter som tydde på att fler attentat kan ha planerats. Två personer har gripits i staden Adana i söder med fem kilo sprängämne. Enligt nyhetsbyrån Anatolia är en av de gripna i Adana en kvinna.

TT

Mer läsning

Annons