Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 ögonoperationer köps in

Annons

Det ser onekligen ljusare ut än på mycket länge för alla de som står och väntar på en gråstarr-operation i Dalarna.

Vid årsskiftet fanns 850 personer på väntelistan. Många med en väntetid på över ett år.

Under hösten köpte landstinget 100 ögonoperationer från S:t Eriks ögonsjukhus. I den upphandlingen ingick också en option på ytterligare 200 ögonoperationer. Nu har landstinget alltså bestämt sig för att köpa 100 till.

Enligt avtalet betalar landstinget 7 600 kronor per öga.

- Innan det här avtalet hade vi ingen som helst styrning över valfrihetsvården. Vi fick ofta betala 16 000-17 000 per operation. Dessutom är avtalet bra för patienten, som direkt kan få ett besked var man kan åka i stället för att själv behöva ta reda på var man kan få sin valfrihetsvård utförd, säger ögonklinikens verksamhetschef Ulf Cristoffersson.

I fjol gjorde ögonkliniken 1 900 gråstarr-operationer, vilket är 100 fler än året innan. Och med en ny operationssal ska den siffran stiga ytterligare.

- Vår bedömning är att vi ska kunna öka till 2 500 operationer utan att öka personalstyrkan. Om vi dessutom skulle ta in mer personal så ska det inte vara omöjligt att göra 3 000 operationer, säger Cristoffersson.

Den nya operationssalen innebär också ny modern teknik och att kliniken anpassas till ett bättre flöde. Utrymmen för förundersökning och förberedelser ska nu sitta ihop med operationssalen, vilket inte varit fallet tidigare.

- Ett villkor för att få de 4 miljonerna är att ombyggnaden är klar under året. Därför förutsätter jag att det blir byggstart till sommaren, under semesterperioden när en hel del verksamhet ändå ligger nere, säger Cristoffersson.

Det faktum att operationstekniken förbättrats enormt de senaste åren och att befolkningen blir allt äldre gör att efterfrågan på gråstarr-operationer ständigt ökar.

- För 15-20 år sedan gjordes 6 000 operationer under ett år i hela landet. Nu görs cirka 70 000. Det säger en hel del om den enorma utvecklingen vi haft på det här området.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons