Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 lägenheter byggs i Dalarna

Annons

I Falun har HSB kommit längst i sina planer. Där diskuterar man med OK Q8 (vid 47:ans gatukök) om att köpa tomten. OK Q8 för å sin sida diskussioner med kommunen om ny placering.

- Om affären går i lås ska vi sanera marken och bygga bostadsrätter. Jag gissar att det blir 40-50 lägenheter, från en-och-enhalvrummare till treor. Kanske någon fyra. Om ett eller två år hoppas jag att vi är i full gång med projekteringen.

Några lyxlägenheter blir det inte, men heller ingen speciell ekonomisatsning.

I Borlänge vill HSB göra ett nytt försök, trots misslyckandet med det långt framskridna projektet med elva parhus och 22 lägenheter på Östermalm. Det blev för dyrt.

- Framförallt handlade det om att vi inte fick låna tillräckligt med pengar. För oss är det därför viktigt att kreditgivarna får en positivare syn på länet.

Nu säljer HSB tomten till Tunabyggen som planerar ett Bo klokt-projekt där.

Samtidigt för HSB diskussioner om ett par nya tomter i Borlänge centrum. Vilka vill inte Rigborn avslöja ännu.

- Det blir nog max 30 lägenheter, sannolikt bostadsrätter.

Diskussioner pågår också med en Siljanskommun.

Häromdagen hölls föreningsstämman. Men någon återbäring var inte aktuell i år.

- Koncernens vinst var i fjol 558 000 kronor, vilket är mindre än året före och lite för lite.

En stor bidragande orsak är att dotterbolaget HSB Service visar en förlust. Det beror på att företaget räknat fel i anbudsgivningar, bland annat på ett stort landstingsavtal.

En del extra kostnader, som misslyckandet med bostadsrätterna i Borlänge där HSB lade ned runt 100 000 kronor, och en flytt av kontoret i Borlänge, drar också ned resultatet.

- Men efter en lång och djup lågkonjunktur på boendesidan ser vi nu optimistiskt på framtiden. Jag tror vi har passerat botten. Men mycket hänger på om Dalarna lyckas vända den negativa befolkningstrenden. På de senaste sju åren har vi tappat 10 000 invånare i länet, och det märks förstås på boendesidan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons