Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 kilowatt extra i Vännebo

Annons

Så kommer det att bli när den anrika Vännebo kraftstation är moderniserad och klar i slutet på året till en kostnad av drygt åtta miljoner kronor.

Ägaren, VB-kraft, ville från början ersätta den gamla turbinen från 1915 med tre nya och ta ut tre ton vatten i sekunden i stället för de 1,7 ton man har tillstånd till sedan gammalt.

Men miljödomstolens krav var för omfattande för att kraftbolaget skulle anse detta lönsamt.

- Vi kommer inte heller i fortsättningen att använda mer än högst 1,7 kubikmeter vatten. Därför nöjer vi oss med två turbiner även om vi förbereder för en tredje om vi skulle få den möjligheten i framtiden, förklarade Tommy Hjort, produktionschef hos VB-kraft, när han här om dagen guidade tidningen vid den gamla kraftstationen.

Normalt är det mycket rofyllt och tyst vid Vännebo-anläggningen, belägen på skogen mellan Sunnansjö och Ulriksberg, invid Pajsoån. Men sedan början på juli är Vännebo en byggarbetsplats med högljudda maskiner, som brutalt bryter tystnaden.

- Anledningen till att vi beslutat oss för att bygga om är att den gamla utrustningen är ålderdomlig och har gjort sitt. Den vi nu satsar på har högre kapacitet, upplyste Tommy Hjort.

Den gamla turbinen genererade cirka 560 kilowatt, den nya alltså 100 kilowatt till.

Ett företag i Österrike levererar turbiner och generatorer. Från Umeå kommer kontrollutrustning och ställverk och ABB i Spanien bidrar med en transformator.

Stationen blir helautomatiserad. Från huvudkontoret i Ludvika sker övervakning och fjärrkontroll.

- Men människan är ändå inte helt ute ur bilden. Ett par kontroller i veckan gör vi på plats och det ställs höga krav på våra maskinister om något fel skulle uppstå, underströk Tommy Hjort.

Eftersom anläggningen kommer att vara torrlagd under hösten blir det ett visst intäktsbortfall för VB-kraft.

- Men så är det när man bygger om. Investeringen vi gör är på längre sikt och med reservation för el-priser och nederbördsvariationer räknar vi med att ha tjänat in investeringen på sex år.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons