Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 fler Faluhushåll lever på socialbidrag

Annons

Det är ännu långt till de höga socialbidragsnivåerna som kännetecknade det sena 90-talets krisår.

- Det är ingen dramatisk ökning men det är illavarslande. Varje uppgång är ju oroväckande med hänsyn till Falu kommuns dåliga ekonomi, säger Göran Rosenström.

Tidigare fick ungefär 700 hushåll socialbidrag varje månad nu har antalet ökat till 800-900 i Falun. Kommunens kostnader för socialbidragen har därmed ökat med 1,7 miljoner kronor i år jämfört med samma period förra året.

- Vi har inte gjort någon djupare analys utan har nöjt oss med att allmänt konstatera att det här är kopplat till en fortsatt hög arbetslöshet, att det trots prat om tillväxt inte händer så mycket.

- Det är dessutom svårt att göra någonting snabbt och enkelt åt uppgången av socialbidrag eftersom det hänger samman med stora strukturella förhållande, som att den höga arbetslösheten leder till att fler människor är utförsäkrade från arbetslöshetskassa och sjukförsäkring.

Hur ser utvecklingen ut framöver?

- Vi ser att vi går en osäker framtid tillmötes. Prognosen på riksplanet för hur arbetslösheten kommer att utvecklas de kommande två åren ser inte bra ut, trots god konjunktur nyanställer man inte och det är oroväckande.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons