Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 fast i liften i tre timmar

Annons

När liften stannade strax före klockan tio på morgonen så gick det att backa den och på så vis kunna tömma ett antal stolar. Men omkring 100 kommunanställda blev sittande i liften. De som plockades ner sist av alla hade då fått tillbringa närmare tre timmar i liften.

När det stod klart att man inte skulle kunna få i gång liften inleddes evakueringen. Dels genom att specialutbildad personal tog sig ut på den vajer som bär upp stolarna och ner till de frusna liftresenärerna. Sedan kunde man med hjälp av en "T-bygel" fira ner de drabbade en efter en. En omständlig procedur, som tar ganska lång tid.

Nere från Idre by rekvirerades en traktorgrävare med speciell skylift. När den väl fanns på plats kunde den ganska snabbt plocka ner strandsatta kommunanställda från de stolar som den kunde nå. Det samtidigt som Idre fjälls personal på ett föredömligt sätt firade ner övriga gäster.

För de som satt fast i stolliften blev det en lång väntan i friska fjällvindar. Ofta med en trängande blåsa därtill. Så när folk landade på jorden, då var man ofta både frusna och kissnödiga.

- Det här har ni gjort verkligt bra, berömde Lena Andersson och Agneta Rytter insatsen av det team som firade ner de båda.

- Det var kallt, men gick ändå bra, menade Ingrid Sparr, som var den första att firas ner.

- Det var inte så farligt som det först verkade. Värst var det att glida över liftstolens kant, fortsätter Ingrid.

En uppfattning som delades av de flesta som firades ner.

Sista gänget att lämna liften var fem glada Älvdalstjejer som höll humöret uppe och skojade under de långa timmarna de satt uppe i liften.

Allra sist ner var Carin Nyström, som när hon äntligen fick sätta fötterna på fjället hade suttit i liften i nära tre timmar.

- Enligt uppgift ska stoppet ha berott på ett problem i en liftstolpe. Det är något vi ska utreda, liksom hela vår egen insats, säger Idre fjälls vd Lars Axelsson.

En detalj att åter överväga är om det inte borde finnas linor i stolarna, linor som man då kan utnyttja till att fira upp värmande filtar i väntan på evakueringen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons