Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 får gå från skolan

Annons

Utgångsläget inför nästa år var att skolan ska spara 35 miljoner kronor. Där ingick då årets befarade underskott på runt 18 miljoner kronor.

I våras hade skolan ett förslag på hur man skulle kunna spara 14,5 miljoner kronor av det. Där ingick bland annat nedläggningen av Järlindsskolan och barnomsorgens nattis.

Men det fick inte igenom i skolstyrelsen utan sparpaketet bantades till 8,5 miljoner kronor och Järlinden och nattis blev kvar tills vidare.

I spardiskussionerna har det också ända sedan försommaren legat personalnedskärningar, något som politikerna haft lätt ångest för. Bland annat beroende på att skolan då skulle få minskat statsbidrag, de så kallade Wernerssonpengarna.

Men så fick skolan klartecken att göra nedskärningarna oavsett om kommunen förlorade statbidrag.

Ett förslag på att börja genomföra personalminskningen redan inför höstterminens start stötte dock på patrull i skolstyrelsen. Detta för att de två miljöpartisterna och en socialdemokrat aldrig dök upp till sammanträdet. Därmed gick borgerliga ersättare in och i en votering drev oppositionen igenom att man skulle avvakta till i slutet på september med att fatta några beslut.

Kommunstyrelsen vill dock redan nu på tisdag ha besked från skolan hur den ska klara sina besparingar. Ett formellt förslag för kommunstyrelsen att diskutera kring finns därför från skolförvaltningen. Lite beroende på hur debatten går i kommunstyrelsen kan förslaget sedan antas på torsdag av skolstyrelsen.

Totalt är det nu 24,8 miljoner kronor ytterligare som ska skäras bort ur skolans budget nästa år. Och allt tas på personalsidan. 75 årsarbeten ska bort och det motsvarar cirka 100 personer.

- Vi har skurit på så mycket annat tidigare att där inte finns mer att ta, säger skolans ekonom Nils Kempe.

Neddragningarna berör alla personalkategorier inom skolan. Av de 75 tjänsterna tas 23 från förskolan, 34 från grundskolan, 12 från gymnasiet, fem administrativa tjänster på skolledningen och en från Komvux.

Att varsla om uppsägningar tar dock för lång tid, anser skolchefen Svante Hanses.

- Vi får försöka lösa det på annat sätt så långt det går, säger han.

Det handlar då om att visstidsanställningar upphör, och att pensionsavgångar och andra vakanser som uppstår inte återbesätts.

Men troligen kommer neddragningsprocessen ändå att ta så lång tid att den inte kommer att få full ekonomisk effekt nästa år. Därmed kan man nog redan nu säga att skolan kommer att få nya underskott.

- Jag kan inte tänka mig annat, säger Nils Kempe.

Om skolan inte drar ner utan i stället ökar personaltätheten enligt Wärnerssonplanen skulle skolan nästa år kunna få 23,2 miljoner kronor i statsbidrag. Nu gör de planerade nedskärningarna att skolan i stället förlorar 17,6 miljoner kronor av dem.

Ett annat stort orosmoment är att det enligt senaste befolkningsprognosen nu finns cirka 100 nya barn som beräknas behöva barnomsorg. Det kostar åtta miljoner kronor och dessa finns inte alls medräknade i budgeten.

- Det var lite chockartat även om det i sig är positivt för Falun med befolkningsökning, säger Nils Kempe.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons