Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 år tillbaka i tiden

Annons

Varje år ställer folk från Hembygdsföreningen upp på Dössberget och visar Bjursåselever hur man arbetade med en rad olika vardagssysslor förr i tiden.

- Vi visar hur det gick till förr att väva, spinna, hur man kärnar smör hur man arbetade i en smedja och hur man tog hand om skörden förr i tiden, berättar Irené Jonsson i Hembygdsföreningen.

Det kärnade smöret gick åt som smör i solsken, men så är det också äkta vara.

- Det här är Dössbergets eget Bre Gott, sa Marit, som kärnat många smörbyttor genom åren.

Gammelgården på Dössberget är en levande fäbod som bevarat det mesta från gamla tider, förutom spinneri, smedja, vävstuga finns även en rad gamla fordon.

Till exempel en ambulans, en gammal trävagn med trähjul dragen av en häst, så forslade man förr i tiden patienter på gropiga vägar till lasarettet.

Eleverna fick uppleva en realistisk händelse hur man tog hand om en skadad som fördes bort med vagn och häst.

Det var en upplevelse som gjorde intryck på barnen på Dössberget.

- Det är både kul och lärorikt att barnen får se hur folk levde förr i tiden - jag tror det kan vara nyttigt för våra barn att få se hur folk levde förr i tiden, sa en lärare i församlingen.

Barnen, många utklädda i tidsenlig klädsel, som man såg ut i början på 1900-talet tyckte det var spännande, men kanske en aning overkligt hur hårt man tvingades jobba för att framställa olika produkter.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons