Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 år till tack vare Tomaz

Annons

Samlingslokalen skulle egentligen ha byggts på Björnberget, där en skogsägare skänkte mark till Björnbergets arbetares byggnadsförening.

-Men lagfarten på marken blev aldrig registrerad på föreningen och därmed gick man miste om marken, förklarar Tomaz Löw.

I stället kom föreningens Folkets hus att placeras i Hörks hage men fortfarande i det ursprungliga namnet och i år fyller både byggnaden och föreningen 100 år.

Tomaz Löw flyttade till Hörks hage 1988 och fyra år senare blev han vald till ordförande i Folkets hus-föreningen.

-Byggnaden var i väldigt dåligt skick och inte renoverad invändigt på över 80 år och det saknades både vatten och avlopp. Men jag såg möjligheterna.

Han ville skapa ett Folkets hus, öppet inte bara för byn Hörks hage, utan för hela kommunen.

Med gott stöd av kommuntoppar, bland annat av numera bortgångne Lars Söderlund, lyckades Löw få loss 300000 kronor till material. Vatten och avlopp drogs också in.

-Jag kände det som en stor utmaning och under två års tid lade jag ner 3000 timmar på renoveringen. Det kändes aldrig tungt att gå till, huset i sig gav mig kraft. Jag kände en inre tillfredsställelse, förklarar Tomaz, som hade god hjälp av arbetslösa.

-Jag gick in för att använda gediget material och renovera i gammal stil, att behålla den gamla känslan i byggnaden.

1993 var renoveringen klar men redan året efter klev han av föreningen och har inte haft någon kontakt med den sedan dess.

Han känner tillfredsställelse över att föreningen är stabil, att man inte har några skulder och är ägare till både mark och byggnader.

-Men det är inte omöjligt att jag kommer tillbaka. Jag har så starka känslor för Folkets hus i Hörks hage, säger Tomaz Löw.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons