Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 000-tals kronor bortspelade på internet

Annons

Enligt utredningschefen Uno Hane så handlar det om 100 000-tals kronor som spelats bort från förtvivlade oskyldiga kontokortsägare.

- Det värsta av allt är att vi har så oerhört små resurser att ta oss an denna nya form av bedrägerier, suckar Hane.

- Högen av anmälningar växer hela tiden och det känns både frustrerande och irriterande att vi inte har personal och därmed tid att arbeta med fallen.

För några veckor sedan anmälde Ludvika kommun att en av de anställda hade utsatts för bedrägeri. Det handlade om runt 8 000 kronor som hade spelats bort via internet-poker.

- Vi vet vem som äger det aktuella kortet, men vi har ännu inte fått tillfälle att höra vederbörande, konstaterar Uno Hane, närmast förtvivlad.

Förtvivlad är han också för att det inte finns bättre spärrar hos de olika spelbolagen.

- De finns i andra länder och kan oftast inte nås av den svenska rättvisan. Dessa bolag nöjer sig med att få kontokortsnumret och sedan är det fritt fram.

- Om dessa kontokort sedan tillhör "rätt person" eller inte verkar inte spela någon roll. Det viktigaste verkar vara att de får sina pengar, menar Hane.

- Det räcker tydligen att man uppger sitt kontonummer för att få vara med i spelet.

Kontentan av detta kan därför bli att den som felaktigt får pengar dragna på sitt kontokort även får stå för kostnaden.

- Detta kan innebära katastrofala följder för människor som är helt oskyldiga. Om en person som drabbats, eller vi inom polisen inte kan bevisa att ett brott förekommit, så får vederbörande också stå för pengarna.

- Det är naturligtvis fullständigt felaktigt men det finns inte mycket annat att göra. Jag har svårt att se att bankerna skulle godtaga någon annan förklaring.

Hane anser att den enda chans som finns för en bedragen kontokortsägare är att polisen kan hitta den dator och därmed användaren av kortet, som använts vid speltillfället. Den anställde i Ludvika kommun, som blev av med 8 000 kronor i pokerspel, kommer att bli betalningsansvarig även om personen förnekar att hon använt detta.

- Det måste bevisas att så är fallet och det är allt annat än lätt, säger Hane.

Från kommunlednings sida har kommunchefen Kalle Gustafson klart deklarerat att kortinnehavaren i alla lägen är ansvarig för de uttag som görs.

Bedrägerierna med kontokort och internet ökar lavinartat.

- Snart törs man väl inte ha något kort där kontanter finns inblandat, siar polisman Uno Hane.

- Alla drabbas i samhället från privatpersoner till företag, kommuner och statliga företag. Jag vet inte hur vi ska få stopp på den här lavinen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons