Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 ord som kan kosta 200 i Ludvika jobbet

Annons

Civilingenjörsförbundets Bertil Nordqvist i Västerås har tillsammans med SIF-ordföranden i Ludvika Nils-Olof Olsson och metallfackets ordförande hos Alstom Finspång varnat för att sammanlagt 500 jobb hotas på de tre orterna.

- Jag hade ingen aning om faran innan jag läste Nya Ludvika Tidning för en månad sedan. Jag tog därefter fram Globkomutredningen och det är tio ord på fem sidor i den 370 sidor långa utredningen som kan få så dramatiska konsekvenser, säger Nordqvist som berömmer ABB-chefen i Ludvika, norrmannen Per Haugland, för att han sett till att fällorna i utredningen blir uppmärksammade innan riksdagen fattar beslutet.

"Kommittén anser att Sverige bör avbinda allt bilateralt bistånd och samtidigt verka för en total internationell avbindning av biståndet", heter det i förslaget på sidan 18 i utredningen som har lagts fram av tio riksdagsmän från samtliga riksdagspartier, dock ingen från Dalarna.

Per Haugland är nöjd efter mötet med riksdagsmännen på Dalabänken:

- Jag är mycket nöjd med att vår information gick fram. Vi vill gärna att allt bistånd ska vara obundet men att Sverige ensamt skulle avbinda känns fel och det hoppas jag att riksdagsmännen också tycker.

- Det var som vi misstänkte att många i riksdagen inte känner till förslagets konsekvenser. Det blev en förnuftig diskussion, säger Haugland.

Per Haugland förklarar att ABB inte slår sig till ro med detta.

- Det känns som en liten delseger att beslutet har skjutits upp tills i höst. Därmed får vi mer tid och vi ska sprida information i sakfrågan i alla forum som står till buds fram till beslutet i riksdagen. När riksdagen väl fattar sitt beslut får vi leva med det även om det skulle gå oss emot.

- Det viktiga är att alla i riksdagen är medvetna om konsekvenserna av beslutet. Men om alla goda krafter mobiliseras som vi gjort från företaget och fackföreningarna i denna fråga så ökar chanserna att vi kan ändra det. Vi är en bit på väg, säger Haugland.

Metallklubbens ordförande Rolf Häggman är även han mycket nöjd med besöket.

- Vi har berättat för riksdagsmännen om allt det positiva som sker hos ABB i Ludvika. Vi har visat våra fina anläggningar och vad konsekvensen av en ensidig avbindning kan bli. Jag tror att länets riksdagsmän förstår allvaret men vi måste göra betydligt mer för att alla i riskdagen ska bli medvetna, säger metallklubbens ordförande Rolf Häggman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons