Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 maj-firande i soffhörnan

Annons

Visst fanns tåget där med i runda slängar 200 deltagare. Några plakat, de röda fanorna, musiken och den obligatoriska avslutningen med Internationalen.

Men de traditionella talen ersattes av politiskt samtal i kaféet i Folkets hus.

- Jag var lite fundersam över hur det här skulle bli, men jag tycker det blev riktigt bra, säger Kerstin Langer, som själv varit med om att ordna 26 första maj-firanden, och deltagit vid ytterligare ett 20-tal.

- Man lyssnar mer på vad som sägs vid ett sådant här samtal. Man orkar inte lyssna på talare på samma sätt.

Kommunalrådet Johnny Gahnshag, som satt i en av fåtöljerna, var inne på samma linje. Trots att han inte fick samma möjlighet att lyfta fram sina egna frågor, utan mer tvingades stå till svars.

- Det här är effektivare, att folk får ställa oss mot väggen. Om EU och om lärartäthet, till exempel. Står jag och pratar i en talarstol minns folk bara någon mening i alla fall.

- Vi får väl utvärdera det här, men det kändes bra. Vi måste hitta mötesformer som engegaerar mer. Har vi fem talare, så går ändå de flesta när huvudtalaren sagt sitt, säger Bo Andersson, ordförande i Falu arbetarekommun.

Huvudnumret, statsrådet Sahlin, fick i alla fall tio minuter vid Stora torget för att hon skulle kunna få säga det hon ville.

- För att lyfta fram lite positiva saker också, och inte bara stå till svars, säger Andersson.

Så på torget fick den spridda skaran människor bland annat höra att det är häftigt att betala skatt, att arbete åt alla är den stora visionen men att regeringen inte lyckats tillräckligt ännu, att man ska se upp med moderaterna, att striden fortfarande handlar om vård, skola och omsorg, och att vi numera är EU.

- Men i Dalarna får man inga applåder för EU-tal, eller...?, undrade Sahlin.

Och fick applåder för det.

023-935 44

Mer läsning

Annons