Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 maj - en riktig gatufest

Annons

Första maj är arbetarnas dag och i de flesta svenska städer anordnas det demonstrationer och hålls tal. Det som torde vara ett av de mer kända bidragen till firandet i Sverige är de så kallade Reclaim The Streets-festerna i Stockholm. Festligheter som får många att tänka på kravaller, stenkastning och skadegörelse. Årets fest hade därför medvetet inte marknadsförts som en Reclaim-fest.

- Reclaim har fått en dålig stämpel, därför valde vi att i år göra den under ett annat namn och börja festen inne på Medborgarplatsen och sedan transportera den ut till Vitabergsparken, berättar en av de många arrangörerna.

När festen skulle börja på Medborgarplatsen klockan 16 så kokade platsen av cirka 6 000 förväntansfulla deltagare och cirka 150 utkommenderade poliser.

En av deltagarna som samlades var Borlängebon Erik Persson.

- Det är tredje gången jag åker hit för att fira första maj och förutom demonstrationstågen tidigare på dagen så brukar festerna vara jäkligt trevliga. Det är lite läskigt med alla poliser, men det är som det brukar vara. Man blir stoppad och visiterad så fort man kommer i närheten av festplatsen, men jag tror att det kommer bli lugnt i kväll, säger han.

Efter att ha samlats på Medborgarplatsen och dragit i gång festen så började festdeltagarna, ackompanjerade av en samba-orkester, att ringla ut emot Vitabergsparken. Utmed vägen hade poliserna satt upp vaktposter vid affärer som kunde tänkas vara möjliga mål för eventuell skadegörelse.

- Det är mest utstuderat amerikanska företag som vi har valt att bevaka, berättar en polisman som står vakt utanför McDonald's.

Tågandet genom Götgatan och Ringvägen gick lugnt till, det enda som rapporterades var att det förekommit klotter på en vägg och på en förbipasserade buss.

Framme på festplatsen i Vitabergsparken hade det ställts upp en provisorisk scen och det var svårt att få sittplatser, men detta löste flera genom att klättra upp i de många träd som omgav scenen. Den anarkistiska organisationen Peppbrigaden stod som arrangörer och hälsade deltagarna välkomna och jazzartisten Oskar Schönning började spela.

- Peppbrigaden kan beskrivas som ett öppet initiativ där alla som delar initiativet är en del av brigaden. Den är alla och ingen med sin enda fasta punkt i organisationens hemsida, säger en medlem och pekar på en banderoll som är uppspänd mellan två träd där det står peppbrigaden.se.

Kvällens höjdpunkter var Loop Troop och Svenska akademin som med sin sköna hiphop fick publikhavet i gungning.

Förutom musiken förekom det en del tal av bland andraplanka.nu, Ingen människa är illegal, SUF-Stockholm och Antifascistisk aktion.

- Jag kom hit främst för att se Loop Troop och ha roligt. Jag var här förra året också, då var festen på Karlaplan, men då kom det inte i närheten av så mycket människor som nu, berättar Lina Jens från Falun.

Förutom den stora scenen fanns för den som ville dansa sig både varm och svettig ett mini-rave, bestående av en skåpbil som pumpade ut musik och en dammig grusplan som fick tjänstgöra som dansgolv. Lite ovanför de översta sittplatserna fanns ett lusthus där man kunde köpa vegansk mat till ett bra pris.

Hela arrangemanget i Vitabergs-parken bevakades noga av lite mer än hundra poliser och frivilligorganisationer, till exempel Non fighting generation och Fryshusets Lugna gatan.

Sammanfattningsvis så var det en oväntat stor och lugn fest med svängig och bra musik i trevlig stads- och parkmiljö.

- Festen har varit föredömlig, inga slagsmål eller någon nämnvärd skadegörelse, säger Anders Bergvall, tjänstgörande polis på platsen.

DANIEL TANSE

Mer läsning

Annons