Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,8 miljoner svenskar är drabbade

Annons

Pollenallergi är inte ovanligt, en undersökning som Socialstyrelsen gjorde 2002 angav 20 procent att de lider av pollenallergi, det motsvarar mer än 1,8 miljoner personer i Sverige.

Trots att de flesta är medvetna om sina problem, går många omkring med rinnande näsa och en känsla av att någon virat in deras huvud i en stickig ylletröja, utan att egentligen veta varför.

En allergi är en överkänslighet mot ett visst ämne, ett allergin som kanske finns i exempelvis björkpollen. När du utvecklat en överkänslighet mot ett allergin reagerar din kropp varje gång du kommer i kontakt med det.

Reaktionen kan variera beroende på vilket ämnet är, hur mottaglig du är och hur du mår i övrigt.

Det som sker i kroppen är att ditt immunförsvar känner igen ämnet när det kommer i kontakt med dina slemhinnor, till exempel i näsan eller svalget.

Mastceller i ditt immunförsvar sänder då ut ett irriterande ämne, histamin, som gör att slemhinnorna svullnar, börjar klia och utsöndra slem. Detta märks i näsan i och med att den blir täppt och börjar klia och rinna. I luftvägarna gör histaminet att du hostar och får svårare att andas.

Behandling mot pollenallergi sker vanligtvis med antihistaminer som hindrar det irriterande ämnet, histaminet, från att påverka slemhinnorna. Ett annat medel mot pollenallergi är natriumkromoglikat som gör att det inte produceras något histamin i mastcellerna.

Många tar ingen medicin mot pollenallergi förrän de fått symtom och besvär, det är ingen bra idé, tycker läkaren Stina Stenback.

- Tvärtom. Om man inte tar antihistaminet skadas slemhinnorna. Det är viktigt att sätta in behandling.

- Ju längre det går på säsongen desto mindre pollen tål slemhinnorna, det går inte att vänja sig vid pollen.

Ju mindre kontakt du har med pollen desto bättre, ha därför inte fönster öppna om det inte regnar.

Sitt heller aldrig direkt i gräset, som du dessutom bör låta någon annan klippa. Torka din tvätt inomhus.

Tvätta håret på kvällen, rök inte och undvik stress.

Tänk på att det fastnar mycket pollen i pälsen på dina husdjur, tvätta dem ofta och krama dem inte så mycket när det är mycket pollen i luften.

MARCUS FAGERSTRÖM

Mer läsning

Annons