Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 600 kvinnor är förtidspensionerade

Annons

Gustafsson ville ha besked om vad kommunen gör för att förhindra att fler kvinnor blir utslitna och förtidspensionerade.

Katarina Gustafsson, som är engagerad i jämställdhetsfrågorna i Dalarna, hade med sig nya alarmerande siffror vad gäller antalet förtidspensionerade kvinnor i kommunen. Siffrorna kommer från Försäkringskassan i Dalarna.

I Ludvika kommun är 1 107 kvinnor i åldern 18-64 år förtidspensionerade. I Smedjebacken är motsvarande siffra 496. Även antalet sjukskrivna kvinnor är högt i båda kommunerna.

De flesta av dessa arbetar eller har arbetat inom vårdsektorn.

- Hur kan man bromsa denna negativa utveckling, frågade Gustafsson.

Roger Stål svarade att arbetet i vården är tungt och slitsamt och att man långsiktigt arbetar med problemet.

- Till exempel inom hemtjänsten har personalen full lön men arbetar bara 80 procent.

Vad kan kommunen göra för att få fler män att söka till vårdyrkena, undrade Katarina, som anser att det är en jämställdhetsfråga. Vårdyrkena är ofta lågavlönade och har låg status.

- Teknikkursen för tjejer på gymnasiet är ett försök för att få tjejer intresserade av teknik, något motsvarande för att få män att söka jobb inom vården kanske man kunde göra, menade Stål.

Gustafsson pekade även på att situationen för de ensamstående har försämras.

- Många ensamstående mammor i Ludvika har sagt till mig att de inte har råd att låta sina barn delta i olika aktiviteter. Till exempel är det problem när det gäller friluftsdagar i skolan, eftersom det ofta blir att kosta extra.

Många känner sig tvingade att låta barnen stanna hemma dessa dagar, eller sjukskriva sig själva för att slippa tala om att de inte har råd att betala för barnen, säger Gustafsson.

Hon vill veta vad man inom kommunen gör för denna grupp.

- Generellt är det inte ett problem bara för att man är ensamstående. Det kan mycket väl vara ett val man själv gjort.

- Vad kommunen gör är att se till att det till exempel finns dagis till alla.

Kommunen arbetar också med att alla de som vill ha heltid ska kunna välja det från och med 2007, svarade Stål.

Efter mötet sade Katarina att hon var nöjd med diskussionen, men tycker att hon inte riktigt fick gehör för alla sina frågor.

- Det känns angeläget att informera om att problemen finns. Det är först när dessa erkänns som man kan börja arbetet, säger Gustafsson.

ANNIKA LINDÉN

Mer läsning

Annons