Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 550 ungdomar roade sig kungligt på Luciafestinatt

Annons

Därmed har Luciafestinatt befäst sin ställning som ett av de absolut största drogfria arrangemanget i landet. I och med denna Lucia-festinatt har enskilda ungdomar och föreningar fått inte mindre än en halv miljon ur Ica Olssons Ungdomsfond.

Redan på eftermiddagen inleddes firandet med den stora innebandyturneringen, som pågick samtidigt som disko, karaoke, klättervägg och gratis bad i simhallen sysselsatte den växande skaran av ungdomar

Klockan tio var det dags för prisutdelning för innebandyturneringarna och utdelning av inte mindre än 85 000 kronor till föreningar och ungdomar ur Ica Olssons Ungdomsfond.

Ica-chefen Ola Prins kunde glädja sig extra, när han konstaterade att fonden, som får sina pengar genom att Ica tar 50 öre extra per plastkasse, totalt delat ut en halv miljon kronor.

Nu fick föreningarna O-Ä Åsen fotboll, Brunnsbergs IF, Älvdalens ridklubb, Älvdalens skidor, Älvdalens folkkdansare, KFUM-Basket, Friends på högstadiet och ÄHC.

Dessutom fick Älvdalens skyttegille ta emot ett gevär för 25 000 kronor till skidskyttaarna.

Orkestrarna Roadrunners och Dimour fick stipendium och följande ungdomar tilldelades en penningsumma privat:

Jesper Hagström, Linda Leandersson, Emma Larsson, Patrik Ellingsson, Andreas Wiberg, Thomas Eriksson, Sanna Look, Marica Persson, Jon Berg, Niclas Persson, Magdalena Berg och Niklas Olsson.

Dessutom fick Madelene Nilsson ett särskilt stipendium på 2000 kronor.

Det blev rekord också för antalet lag i innebandyturneringen där hela 31 lag ställde upp. Klassen för licensierade spelare vanns av Björnes Magasin, Skogshuggarna vann olicensierade klassen, högstadieklassen vanns av Linas Bönder och tjejklassen vanns av Bengans Babes.

Efter prisutdelningarna var det dags för Älvdalens Lucia Jonna Boberg med följe att lugna ned stämningen lite och så var det äntligen dags för uppträdandet av Sugarplum Fairy, som så många hade längtat efter. Senare på kvällen uppträdde gruppen Hardcore Superstar, ( se separat artikel om uppträdandena).

Ordningen på detta, troligen det största drogfria arrangemanget i Sverige, var exemplarisk. Inga allvarliga incidenter inträffade. Mycket beroende på att alla som passerade in fick blåsa i alkotest och de enstaka som inte klarade detta släpptes inte in.

- Det var också extra många vuxna från andra kommuner med, vilket gläder oss mycket, säger Leif Ekström i arrangörsstaben.

I skrivande stund har heller inga allvarliga händelser rapporterats från byn, där de som inte ville vara drogfria, samlats. Att det gick så bra även på byn tror fritidsledaren Håkan Tomth beror på att både polisen, sociala och många föräldrar och fritidsledare även från adra orter, hela tiden rörde sig på byn och tog hand om tjafset innan det blivit allvarligt. Sammanlagt tre polispatrulelr fanns hela kvällen tillgängliga i Älvdalen.

Nästa år firas 20-årsjubileum för Luciafestinatt. Då lär arrangörerna känna trycket av att ordna någonting alldeles extra.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons