Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 500 gick hem från finska ABB i protest

Annons

19 ställverk blir två, dessa ska tillverkas i Ludvika och Dalmine i Italien.

Nu har ABB lagt varslen i Finland och resultatet blev att 1 500 finska ABB-medarbetare i protest lämnade fabriken i Vasa.

Det var på torsdagen vid middagstid som omkring 1 500 metallarbetare lämnade sina arbetsplatser.

Kvar blev tjänstemannakåren samt metallfackets förtroendemän. ABB har i Vasa 2 700 anställda. Detta blev reaktionen på att ABB sade upp 81 anställda och med omplaceringar drar med mellanspänningsdelen till knappt 100 anställda.

Omstruktureringen är en följd av ABB-koncernens beslut att minska antalet plattformar för mellanspänningsställverk från 19 till 2 och dra ned på antalet ingående detaljer från 85 000 till 6 000. ABB vill med åtgärden behålla sin världsledande ställning och göra mellanspänningsställverk till en lönsam affär.

När ABB-koncernen bildades hade alla bolag som köptes in sina egna lösningar på mellanspänningsställverk, i Finland hette plattformen MH och i Sverige Safesix.

I framtiden får ABB två plattformar, den modernaste som heter AX1 och som produceras i den nya fabriken i Ludvika och Unigear som tillverkas i Dalmine, i Italien.

Brytare till dessa två plattformar kommer att tillverkas i Italien, mättransformatorer i fabriken i Tjekien kontrollsystem och sensorer i Vasa i Finland.

Vasa kommer också att ansvara för försäljningen av Ludvikaställverket AX1 på den finska marknaden.

Innan Vasa drabbades har liknande besked getts i Arboga, i Fredrica i Danmark, i Norge med flera platser.

Utöver den del som berör mellanspänningställverk så flyttas tillverkning av gasisolerade brytare från Vasa till Kina.

Omstruktureringen av det forna ABB Transmit i Vasa sker under högljudda fackliga protester och protesterna kan bara mäta sig med den reaktion som förekom i samband med Aseas förvärv av Strömbergs på 1980-talet.

Mikko Niinivaara, ansvarig för ABB i Finland, säger till Vasabladet att nedläggningen är en effekt av att ABB misslyckats med att göra det finska ställverket lönsamt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons