Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 meter planka per elev

Annons

FALUN, måndag.

För någon generation sedan gick vi in i träslöjden i skolan och kände den friska doften av virke. I träslöjdssalen låg högar i hyllorna med grova plankor av olika träslag. Träämnena låg där, som själva utgångspunkten för ämnet träslöjd.

I decennier har elever kommit hem med mer eller mindre användbara smörknivar och skärbrädor.

Rasp, rubank, svarv, tving och fogsvans var en gång i tiden verktyg att bearbeta träet med. Konkreta, påtagliga saker, som gick att ta på, att hålla i. Förr hade vi svårt att tänka oss ett mer praktiskt inriktat skolämne än just slöjd.

Det var förr det. Nu är det nya tider. Utvecklingen är snabb på samhällsområde efter samhällsområde. Och kanske särskilt inom skolan. Ämnet slöjd förändras nu i grunden, i mer abstrakt riktning, enligt nyheter som når redaktionen från Britsarvsskolan.

Där tas nya pedagogiska grepp med omorienteringen av undervisningen mot en tidigare aldrig anad förbättring: Teoretisk träslöjd.

I stället för att de facto hyvla plankbitarna som skulle blivit en fågelholk, kan man tänka sig att träslöjdsläraren berättar att det går bäst att hyvla längs med träfibrerna.

Det går att visa overheadbilder på olika hyveltyper och träslöjdseleverna kan få i uppdrag att i grupp leta på Internet efter text och bild om hyvlar och fågelholkstyper, och sedan skriva en fritt hållen uppsats om sina fynd.

I stället för att skruva och limma ihop trästycken till en liten skohylla, kan man i detta mera framtidsinriktade ämne tänka sig bokstudier i underämnena limsorter och träskruvar. Eleverna kan ha gruppdiskussioner med olika ritningar som utgångspunkt. Möjligen finns på skolan en video med Martin Timell användandes en elektrisk skruvdragare, att spela upp för den säkerligen intresserade träslöjdsklassen.

Beskedet att det längre fram under terminen väntar "teoretisk träslöjd" gavs de klentrogna eleverna i 7E, 7F och 7G av slöjdläraren Erik Böwes häromdagen.

- Det verkar ju helt knäppt, säger Arvid Jonsson, en av eleverna.

Böwes inköpsbudget har sänkts från årliga 50 000-60 000 kronor till 35 000 kronor - ett ytterst konkret utfall i en övergripande skolbudget som omsätter tiosiffriga belopp och som nu måste spara åttasiffriga. För Böwes del räcker pengarna till 1,5 meter planka per elev och skolår. När denna plankstump är slut vidtar inom kort alltså teoretisk träslöjd.

Rektor Per Gilén vet inte om han ska skratta eller gråta.

- De får väl gå ut och hämta en pinne i skogen, säger rektor Gilén.

Mer läsning

Annons