Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,2 ton skit rakt ut i Siljan varje dag, året runt

Annons

Vad som framgår av tidigare handlingar är att man ska producera 600 ton lax per år. För detta behövs det 660 ton torrfoder och det ser ju ut att ge en bra verkningsgrad, men vad man gör är att jämföra äpplen och päron eftersom fisken innehåller minst 60 procent (mycket lågt räknat) vatten.

För att få en relevant jämförelse måste man reducera fiskmängden med dessa 60 procent, det vill säga 360 ton, och får då kvar 240 ton att jämföra med tillfört foder, 660 ton.

Resultatet blir 660-240 = 420 ton avfall, som kallas för fekalier men är vad vi i dagligt tal kallar skit/bajs. Alltså 420 ton skit rakt ut i sjön. 1,2 ton varje dag, året runt.

Man kan göra en liten tankelek. Om man tänker sig att någon ville starta en grisfarm och sedan göra sig av med bajset genom att köra ner till Barkdal och varje dag tippa 1,2 ton rätt ut i sjön skulle det bli ett förskräckligt väsen.

Givetvis är det ingen som ens kommer på tanken. Men när det gäller fisk, då tycks det gå bra.

Det verkar som om politikerna tycker att kommer det bara under vattenytan då finns det inte.

Vi har en triangel av intressanta turistmål, bestående av Hildasholm, Orsandbadet och Västanviksbadet. De två förstnämnda är också sammanbundna av promenadstigen Solvändan, och mitt i denna triangel avser man att utöka fiskodlingen, som redan är till besvär. Detta måste vara rena vansinnet.

Av miljökontorets yttrande framgår att man gjort strömningsmätningar som visar att ytvattnet vid 4 m/s sydvästlig vind inte når Orsandbaden och drar slutsatsen att påverkan på vattenkvaliteten kan uteslutas. Och nöjer sig med det. Men vad som händer om vinden är 10 eller 15 m/s det vet man ju inte.

Vad säger Siljan Turism? Har man fått chansen att yttra sig?

Vi, som bor i Västanvik, vet att det redan med nuvarande produktion vid vissa väderförhållande bildas vad vi kallar bajsmattor som följer med vindar/strömmar och att det uppstår lukter vid fiskodlingar är ofrånkomligt. Om vi nu tänker oss, att föroreningarna följer med strömmarna nedströms Dalälven får vi följande scenario: Man talar i yttrandet om olika skiktningar i vattnet, som vi inte har kompetens att bedöma, men eftersom vi kan se bajset, så måste det finnas i ytvattnet, och när älven böjer av vid Tibble hamnar ofrånkomligt en del av bajset i svängen nedanför bystugan.

Kanske inte så mycket men säg att det är så litet som en procent så är det i alla fall mellan fyra och fem ton årligen som stannar där. Inte så roligt att bada där.

Detta har nu bifallits i kommunstyrelsens sammanträde den 3 mars 2003.

Men vad är det som har hänt sedan förra våren, när man seriöst kom fram till ganska stränga krav, men nu låter det gå igenom på till synes ganska lösa boliner?

Är det möjligen så att centern offrar miljön för att någon någonstans ska få något slag av bidrag. I så fall borde man ju redovisa detta. Men var finns oppositionen?

Man har ju inte mycket att tjäna heller eftersom man enligt underlaget med säkerhet inte kan räkna med mer än 1,5 arbetstillfällen som tillkommer. Dessutom är det aktuella företaget registrerat i Borlänge.

I stället riskerar man att dra på sig ett nytt Molnbyggen.

I kolossalformat

Vi kräver att beslutet omprövas.

SUNE LINDELL

Mer läsning

Annons