Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,2 miljoner till bion

Annons

Sedan Lars-Göran Ljungdahl blev ordförande i föreningen 1994 har han kämpat för att få pengar till renovering.

- Filmsalen har blivit mer och mer sliten. Till slut fick vaktmästaren lov att ställa drickabackar under sätena för att man inte skulle halka av.

De sista åren har filmsalen använts allt mer sällan för både teater, film och konferenser.

Men nu tänker Kvarnsvedens Folkets husförening verkligen satsa. Förutom den nya inredningen och ett bra ventilationssystem som kommunen betalar, har föreningen själv kostat på ny ljud- och ljusanläggning.

- Vi kan tänka oss att visa filmer varje dag, och kanske även kommersiellt. Jag tror att det här kommer att bli stans bästa biograf, säger Lars-Göran Ljungdahl.

Filmsalen uppfördes 1952, men en stor del av inredningen kommer från 1960-1970-talet. Väggarna är lila, de nersuttna stolarna städrocksblå, gardinerna oranga och mattorna röda.

- Inredningsarkitekten tyckte att det var grymma färger, berättar Ljungdahl.

Exakt hur filmsalen kommer att se ut när den återinvigs i höst är inte klart.

Tanken är att försöka återskapa en del av 1950-talskänslan med rundade bänkrader och att ta fram den fanerade rampen runt scenen som någon gång målats svart.

Att de till slut fick pengar till renovering, tror Folkets hus-ordföranden beror på att s-föreningen i Kvarnsveden fått fullmäktigeledamöter att skriva en motion om det. Men först skulle de bara få 500 000 kronor.

- Då sa jag till Hultqvist att "det får vi assint (inget) för och då är det ingen idé att göra det".

Kommunstyrelsens finansutskott beslutade senare att vänta med ett nytt stämpelursystem till förvaltningshuset och istället låta Kvarnsvedens Folkets hus få 700 000 kronor som var planerat till det.

- Det är bättre och mer ekonomiskt att göra hela renoveringen på en gång. Jag vet att det är motiverat och att Folkets hus är en viktig samlingslokal i Kvarnsveden, säger Peter Hultqvist (s), ordförande i kommunstyrelsen.

Moderaterna tyckte inte att föreningen skulle få de 700 000 kronor extra.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons