Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 nya jobb när KP satsar

Annons

Stora Ensos koncernstyrelse har givit klartecken till en förstudie angående en mycket stor investering i Kvarnsveden (KP).

I hård konkurrens med systerbruk i Finland, Sverige och Tyskland har bruket i Kvarnsveden presenterat de bästa planerna för styrelsens investeringskommitté.

Jätteinvesteringen kräver att fem saker kan bli verklighet:

Investeringen ska prövas i miljödomstol enligt miljöbalken. Stora Enso Kvarnsveden lämnar in ansökan på måndag. De legala kvarnarna kommer att behöva mala i ungefär ett år.

Fabriksområdet behöver en ny detaljplan. Här tror inte KP att det blir några större problem med byggnadsnämnden, eftersom industriområdet inte behöver byggas ut. Däremot tas bland annat parkeringen i anspråk för nya pappersmaskin 12 (PM12).

KP behöver bygglov för byggnaden. Inte heller här räknar företaget med att det ska vara särskilt kontroversiellt att bygga ut fabriken.

KP och Pappers avdelning 50 behöver teckna avtal om året runt-drift. I dag står bruket stilla på storhelger. Det betyder att 16 stoppdygn försvinner. "Kostnadsökningen för oss för detta måste vara "rimlig'", säger vd Lars-Ove Staff.

Koncernstyrelsen ska ge slutgiltigt klartecken när tillstånd och förstudie finns.

Nu följer en mycket intensiv tid för alla på KP. I juni hoppas Staff kunna presentera ritningar på hur produktionen ska utformas i detalj. Nästa årsskifte kan bygget komma att starta.

Det är ett enormt bygge som ska stå klart efter bara 18 månaders byggtid eftersom KP absolut vill börja köra PM12 det tredje kvartalet 2005.

Investeringen omfattar:

Ökad kapacitet i barkningsanläggningen. En ny barkningstrumma och ytterligare en hugglinje för granveden.

En stor utbyggnad av den så kallade TMP-fabriken (som gör mekanisk massa genom att göra flis genom raffinörer). Det kan bli fråga om ännu fler raffinörer i en särskild huskropp.

Själva pappersmaskinen.

Ytterligare en packlinje.

Utbyggd avloppsreningsanläggning.

Beslutet om att sätta igång förstudien innebär att KP nu ska lägga ned 10 000-tals arbetstimmar på att djupstudera investeringen, ett kvitto på att kvaliteten på för-förstudien varit bra och att Stora Enso som koncern har stort förtroende för KP.

Offensiven kommer i ett skede där KP faktiskt, utan buller och bång, beviljats investeringar på hela 600 miljoner kronor i en ny helautomatiserad packlinje och i en ny panna.

Investeringen i PM12 leder till att PM9 successivt avvecklas.

400 000 ton tillverkningskapacitet av så kallat högkvalitivt superkalendrerat (SC) papper tillkommer. 170 000 ton tillverkningskapacitet SC-papper av lägre kvalitet samt förbättrat tidningspapper fasas ut.

KP siktar på en årsproduktion på 1050000 ton (mot dagens

715 000 ton) och blir därmed ett av de allra största bruken.

Mer läsning

Annons