Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 firade midsommar på Gammelgården

Annons

För många är midsommar, liksom juletiden, ett tillfälle att komma tillbaka till sin gamla hembygd och besöka anhöriga och träffa gamla vänner och bekanta.

Åsa Strömsund älskar sitt Ludvika och njuter av tillvaron varje gång hon och familjen kommer tillbaka hit.

- Vi trivs i Ludvika och när vi ska resa tillbaka till Stockholm vill barnen helst stanna kvar här, berättar hon medan småttingarna Olivia, Tilde och Jack mumsar på varsin varm korv med bröd i väntan på att det ska bli danslekar runt midsommarstången.

Åsa har en stark känsla för sin gamla hembygd. Hon framhåller uppriktigt att hon är stolt över att vara från Ludvika.

-Egentligen skulle man flytta hem igen. Det är vad man känner innerst inne. Om man bara kunde få ett bra jobb här..., fortsätter hon drömmande.

I närheten träffade vi också Villy Eriksson, mångårig verkare på en känd bilfirma i stan. Han är ingen hemvändare men däremot en trogen återvändare till midsommarfirandet på Gammelgården.

- Jag är nog här för 30:e gången i rad, berättade han.

- Tidigare var jag här med min dotter, men numera är jag här med barnbarnet Josefin.

Trots ostadig väderlek med ömsom sol och ömsom regn blev firandet både lyckat och välbesökt. Ludvika Orienteringsklubb (LOK) svarar troget för värdskapet sedan ett halvsekel tillbaka.

-Vi har arrangerat hela tiden och nu har vi hållit på i mer än 50 år, sade styrelsens ordförande Håkan Holmborn som uppskattade antalet deltagare till cirka 1000 personer.

Programmet kom i stort att följa gängse traditioner med stångresning, danslekar för stora och små, och uppträdande av medlemmar från Ludvika Folkdansgille. Hela tiden kunde man köpa fika och varm korv. De små kunde prova lyckan i en fiskdamm och strax intill kunde de större och stora kasta pil.

För musiken svarade gruppen Saxdalingarna och lekledare var Niklas Johansson.

-Väldigt trevligt när det är mycket folk och av alla generationer, sade Catarina Nyberg, en av många som jobbade hårt för att allt skulle fungera.

- Klubbens farbröder har målat stången och försett den med nya dalpilar och många barn har varit med och plockat blommor till den.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons